Nova vida

0
264

Calaixeres, petits electrodomèstics, jocs de taula, bicicletes, cadires, trones, cotxets, crosses, llibres, discs… Al magatzem Com Nou s’exposen centenars de productes que prèviament han estat donats per ser reutilitzats. Estan tots en bon estat, revisats i catalogats, a punt per començar una segona vida en una altra llar. El projecte, impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf, promou un sistema d’intercanvi sense diners ni punts acumulables, per accedir a un producte reutilitzat cal abans haver dipositat un residu a la deixalleria fixa o mòbil.

1. Reduir, Reciclar i Reutilitzar, el mantra

A Catalunya l’any 2023 es van generar més de 3,77 milions de tones de residus municipals, segons el darrer informe de l’Agència Catalana de Residus. Això significa que cada habitant genera una mitjana d’1,31 kg de brossa al dia, és a dir, 477 kg al final de l’any. Si ens aturem a analitzar les dades per comarques, veiem que a l’Alt Penedès aquesta xifra se situa en 53,4 mil tones (1,30 kg/habitant/dia), al Baix Penedès en 67,6 mil tones (1,60 kg/habitant/dia) i al Garraf en 82,6 mil tones (1,42 kg/habitant/dia). Aquestes xifres, tant les de Catalunya com les de les nostres comarques, són lleugerament inferiors a les de l’any anterior. Amb tot, continuem generant una gran quantitat de residus que requereixen una gran quantitat de recursos per recollir-los i tractar-los.

Per aconseguir generar menys residus fa anys que es fa pedagogia de la regla de les 3 R del medi ambient: Reduir, Reciclar i Reutilitzar. Canviant senzillament petits hàbits de consum podem (i hem) d’introduir les 3R en el nostre dia a dia per poder col·laborar a resoldre un dels grans problemes ecològics de la situació actual.

Consumir menys, reduir el nombre d’articles envasats, optar per la compra a granel, seleccionar la correcta separació de les deixalles i allargar la vida de tots els productes que ens envolten són pràctiques ben senzilles que incideixen directament en la reducció dels residus.

2. El millor residu, el que no es genera

Des del 4 de setembre, la majoria dels municipis de l’Alt Penedès i Garraf compten amb una nova iniciativa a l’abast de tots els seus ciutadans per promoure la reducció i reutilització de residus. Es tracta de l’espai Com Nou, un projecte impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf i vehiculat per l’empresa concessionària del servei de deixalleries i que té per objectiu donar una segona vida a residus que arriben en bon estat a la deixalleria. La mesura està alineada amb la màxima que el millor residu és el que no s’arriba a generar i el que promou és la reutilització, és a dir, evitar que productes als quals encara els queda vida útil s’apilonin a la deixalleria i acabin sent desballestats.

El procediment de Com Nou és senzill i allunyat de circuits mercantilistes, ja que s’entén com un sistema de donació o préstec regulat. Qui té un objecte en bon estat que ja no utilitza a partir d’ara pot portar-lo a la deixalleria de referència del seu municipi (cal que aquesta sigui gestionada per la Mancomunitat Penedès-Garraf, consulteu el mapa per saber quines són). En aquest espai pot indicar a la persona que atén el servei que la deixalla que s’aporta és per al projecte Com Nou, per tant,  perquè pugui ser reutilitzada per altres.

Tant les deixalleries fixes com les mòbils són punts de recollida de l’espai. Perquè quedi constància que l’article és per a reutilitzar, la persona donant signa un document que conté tota la informació i condicions del servei. En aquest mateix moment, i en cas que no es tingui d’abans, es pot demanar el carnet de la deixalleria, el qual se segellarà per acreditar que s’ha fet una aportació a la deixalleria. Aquest document és, al mateix temps, el que permetrà, si es desitja, fer ús del servei de reutilització i poder escollir algun dels productes donats que s’exposen a l’establiment de Com Nou, situat al carrer Malvasia del polígon industrial Clot de Moja, a cavall dels municipis d’Olèrdola, Vilafranca del Penedès i Santa Margarida i els Monjos.

Del trasllat dels productes per reciclar de la deixalleria fins al magatzem Com Nou se n’encarrega la cooperativa penedesenca Nou Verd, que promou la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social. Un cop al magatzem, és la Fundació Formació i Treball, que també s’encarrega de generar oportunitats laborals per a persones vulnerables, la que s’ocupa de revisar, netejar, fer petites reparacions, catalogar, exposar i gestionar l’atenció de l’espai Com Nou.

L’establiment ocupa gran part d’una nau industrial i compta amb una zona d’exposició i un magatzem amb un petit taller. S’ha posat especial cura en la part d’exposició i la sensació que té la persona usuària quan hi arriba és la de passejar per dins una botiga no convencional, amb el benentès que no substitueix les ja existents de productes de segona mà. Els articles no tenen preu, sinó una etiqueta amb el número de registre. Distribuïda per sectors, a Com Nou es pot trobar pràcticament de tot: des de mobiliari i articles de parament de la llar (llums, calaixeres, cadires, butaques, coixins, quadres i litografies, jocs de cafè, etc.) fins a articles de primera infància (llitets,  cotxets, hamaques, banyeres…), passant per jocs de taula i joguines, petits electrodomèstics, aparells esportius (bicicletes, patins, patinets, monopatins, bancs d’abdominals, etc.) i acabant amb un gran elenc de llibres i discs. El que no hi ha i no es preveu que hi hagi són productes tèxtils, telèfons mòbils i ordinadors.

3. Economia circular

L’espai Com Nou és obert al públic de dimecres a dissabte de 9.30 a 14 i de 17 a 20 h. L’accés és lliure, tot i que per poder endur-se algun dels productes que s’hi exposen cal portar el corresponent carnet de la deixalleria amb el segell que acredita que prèviament s’ha fet una aportació de qualsevol residu (no té per què ser un producte per reutilitzar) a una de les deixalleries que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf. Cada mes es té dret a fer una recollida a Com Nou sempre que aquell mateix mes s’hagi fet una aportació a la deixalleria. El projecte, per tant, es basa en la donació: residus a canvi d’articles reutilitzats. Un per mes i sense possibilitat de reservar ni d’acumular recollides d’un mes per l’altre.

De la mateixa manera que a la deixalleria cal signar un document de cessió quan es dona un residu per a Com Nou, quan se n’agafa un de recuperat cal signar-ne un altre. En aquest cas el que es compromet l’usuari és a no comercialitzar el producte i a no retornar-lo al centre en cas que deixi de funcionar al cap del temps.

Tot i que fa menys d’un mes que ha entrat en funcionament, aquest projecte té previst també oferir un espai de lloguer de productes i està treballant també amb els serveis socials dels diferents municipis que en formen part perquè les persones que ho necessitin puguin ser derivades a Com Nou per aconseguir el que els calgui.

Com Nou és un projecte que fomenta l’economia circular, és a dir, un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents tantes vegades com sigui possible. D’aquesta manera, el cicle de vida dels productes s’estén i els residus es redueixen.

L’economia circular és un sistema contraposat al model econòmic imperant, basat principalment en el concepte “usar i llençar”, que requereix grans quantitats de materials i energia barats i de fàcil accés i que alhora genera milions de tones de residus.

D’iniciatives d’economia circular, afortunadament, n’hi ha cada cop més. Es donen sovint en l’àmbit  d’iniciatives comunitàries, sovint promogudes pels mateixos ciutadans o emparades per entitats o col·lectius (biblioteques de les coses, grups de WhatsApp o Telegram impulsats per veïns d’un mateix poble o barri i que serveixen per posar a l’abast de la resta productes que ja no necessiten, entitats que promouen espais d’intercanvi o lloguer, etc.).

La Mancomunitat Penedès-Garraf és una administració local que va néixer als anys 80 amb la voluntat de sumar esforços i mitjans per cobrir de manera conjunta les necessitats del territori. Actualment, en formen part 35 ajuntaments de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i el Garraf, amb la missió de realitzar i prestar serveis en comú.

Les competències que aquest ens supracomarcal posa a l’abast dels municipis integrants són diverses: medi ambient urbà (parcs i jardins públics, gestió dels residus sòlids urbans i protecció contra la contaminació acústica, lumínica i atmosfèrica a les zones urbanes), protecció de la salubritat pública, servei de recollida i control d’animals abandonats, enllumenat públic, cementiri i activitats funeràries, abastament domiciliari d’aigua potable a domicili i evacuació i tractament d’aigües residuals, biblioteca pública, protecció civil, prevenció i extinció d’incendis, trànsit, estacionament de vehicles i mobilitat, transport col·lectiu urbà, instal·lacions esportives i d’ocupació del temps lliure i equipaments culturals.

El projecte Com Nou s’impulsa des del servei de gestió i explotació de deixalleries fixes i mòbils. Això significa que poden beneficiar-se’n els ciutadans dels municipis que tenen delegat a la Mancomunitat aquest servei (vegeu el mapa).

4. Com Nou és un projecte singular en el territori que ha arribat per quedar-se

David Martínez Raventós, tècnic del servei de Residus de la Mancomunitat-Penedès Garraf

Com sorgeix la idea de tirar endavant el projecte Com Nou?

La iniciativa neix en el moment que redactem el plec de condicions de la licitació pel servei de gestió i explotació de les deixalleries dels municipis que han delegat a la Mancomunitat aquesta tasca. Dins d’aquest plec decidim introduir una clàusula social que obliga a  l’empresa licitadora a presentar un projecte adreçat a promoure la reutilització des de la deixalleria estant i per fer-lo se li requereix que ho faci de la mà d’alguna entitat d’iniciativa social. L’empresa guanyadora de la licitació va ser FCC Medio Ambiente SAU i el projecte que va presentar, conjuntament amb la Fundació Formació i Treball i la cooperativa Nou Verd, ha desembocat en el naixement de Com Nou.

Per tant, des de la Mancomunitat veieu la necessitat de fer alguna cosa per promoure la reutilització i forceu a l’empresa licitadora que se n’encarregui?

Exacte. Conscients que les deixalleries han de deixar enrere la imatge d’abocadors en els quals no es recicla i han d’encaminar-se cap a nexes de connexió amb els centres de reutilització. Tanmateix, des del febrer del 2023 ja comptem amb l’eina contractual per fer-ho possible a la Mancomunitat.

Si és un projecte vinculat a una licitació, això significa que té data de caducitat?

El contracte és per 8 anys, però l’espai Com Nou és un projecte singular en el territori que ha arribat per quedar-se. Tenim molt clar que la circularitat també comença a les deixalleries i la reutilització dels residus en ajuda a potenciar-la i aproximar-la a totes les persones ciutadanes.

A banda de promoure la reutilització, amb aquest projecte es dona feina a col·lectius amb dificultats d’inserció laboral.

Exacte. L’exigència a l’empresa licitadora a associar-se amb altres empreses d’iniciativa social també persegueix la voluntat d’ajudar a crear llocs de feina per a persones que tenen dificultat per trobar-ne.

Has dit residus, però també productes. Quina diferència hi ha?

Sí, a la deixalleria arriben residus que poden tenir una segona vida i a Com Nou s’ofereixen productes reutilitzats. És part del llenguatge tècnic, però també pretén trencar amb l’estigma que el residu és allò que no pot tenir una segona vida. El producte reutilitzat és també el residu que ha arribat a la deixalleria.

Qui decideix si un residu que es porta a la deixalleria pot ser reutilitzable o no?

Les persones treballadores de les deixalleries, que han estat formades a tal efecte. No obstant això, també agraïm que els usuaris i usuàries que porten algun residu a la deixalleria i que creuen que pot ser reutilitzable ho indiquin al referent de l’equipament. Tot suma. Un cop al magatzem de l’espai Com Nou, es valora si són realment reutilitzables i en cas que no ho siguin perquè, per exemple, no es poden reparar, es porten a un gestor de residus autoritzat per valorar-los.

Per poder emportar-se algun producte reutilitzat de Com Nou cal tenir un carnet. Com s’obté?

S’ha de demanar a les deixalleries de referència de cada municipi. En aquest punt és important concretar que els beneficiaris del projecte són únicament els municipis que tenen delegada la gestió i explotació de les deixalleries fixes i mòbils a la Mancomunitat Penedès-Garraf.

I no són tots?

Tots, excepte Vilanova i Sitges, del Garraf i de l’Alt Penedès, Gelida, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Llorenç d’Hortons i Torrelavit. En aquests casos la gestió del servei és directa, a càrrec de cadascun dels municipis. No obstant això, la voluntat d’explorar vies de col·laboració amb tots ells existeix en relació amb l’espai Com Nou.

Tornem al carnet. Què cal fer amb ell?

S’ha de demanar que se segelli cada vegada que es fa una aportació de residu, sigui quin sigui, a la deixalleria. Es pot aconseguir un segell al mes i això dona dret a fer una retirada de producte reutilitzat de l’espai Com Nou durant el mateix mes.

O sigui, si no deixes residus, no et pots emportar cap producte?

Efectivament. Aquesta limitació ens serveix per posar èmfasi que Com Nou no és una botiga, és un espai de donacions i de préstec.

També hi ha servei de préstec?

Sí, i no és l’únic. El que volem és que si una persona, puntualment necessita algun producte, pugui demanar-lo i retornar-lo un cop l’hagi utilitzat. Al marge d’això, en aquests moments estem treballant i reunint-nos amb els serveis socials dels diferents municipis perquè Com Nou pugui fer també donacions socials a persones que ho necessitin i que arribin derivades d’aquests serveis.

Heu previst que us pugueu trobar amb casos de picaresca?

Sí. És per això que tant en el moment que es deixa un residu per al Com Nou a la deixalleria, com quan s’agafa un producte reutilitzat del magatzem l’usuari ha de signar un document. En aquest últim cas, s’ha d’anotar el nom i les dades de contacte i comprometre’s per escrit a no fer un ús comercial del producte ni a demanar canvis o substitucions en cas que no funcioni. Intentem fer un seguiment i, si detectem que aquell producte es ven, podem emprendre accions legals. Ara bé, com en tot, cal apel·lar al sentit comú i a la responsabilitat de cadascú.

Hi ha gaire iniciatives com aquesta al país?

Impulsades per l’administració pública, no. Creiem que és l’única, entesa com a centre de reutilització estable, tot i que des de l’àmbit privat sí que n’hi ha moltes més i segur que també podran crear les seves sinergies amb l’espai Com Nou.

5. FAQS

Tothom pot anar a l’espai Com Nou?

Per fer-se amb un producte reutilitzat cal ser usuari d’alguna de les deixalleries que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf (vegeu mapa).

Puc portar objectes que ja no utilitzo a l’espai Com Nou?

Directament al magatzem, no. Els objectes  que es vulguin donar per ser reutilitzats s’han de deixar a la deixalleria (fixa o mòbil) del municipi i indicar al personal que el que es porta és amb la voluntat de ser reutilitzat.

Puc anar tantes vegades com vulgui a l’espai Com Nou?

L’accés és obert a tothom. Ara bé, només es poden endur productes si es porta el carnet de la deixalleria degudament segellat i amb un límit mensual.

Com puc aconseguir el carnet Com Nou?

Cal demanar-lo a la deixalleria (fixa o mòbil). Cada vegada que s’hi porti algun residu s’ha de demanar que el segellin per tenir així dret a obtenir un producte a Com Nou, com a donació o en règim de préstec.

Em puc endur més d’un producte reutilitzat?

No. Es pot retirar un producte al mes i sempre que aquell mateix mes s’hagi deixat algun residu a la deixalleria. Una deixada de residus equival a un servei Com Nou mensual.

Per ser usuari de Com Nou s’ha de portar algun altre objecte reutilitzable a la deixalleria?

No necessàriament. N’hi ha prou amb portar qualsevol residu o deixalla.

Es poden reservar productes?

No.

Funcionen els aparells elèctrics i electrònics que hi ha al magatzem Com Nou?

Sí. Només s’exposen articles que funcionen.

Tenen garantia els articles?

No. En el moment d’endur-se’ls cal signar un document en el qual s’explicita que cap dels articles del magatzem té garantia ni es pot retornar.

 

FER UN COMENTARI