Olèrdola dedica un any a la memòria de Mir Geribert, intitulat Príncep d’Olèrdola

0
525
Núria Molist (directora del conjunt monumental), Lucas Ramírez (alcalde), Josep Tort i Bienve Moya, membres de la comissió, juntament amb Guillem Codorniu, Xavier Esteve i Arantxa Torres.

L’Ajuntament d’Olèrdola fa anys que té entre cella i cella promocionar la figura de Mir Geribert, el senyor de la guerra que es va autoproclamar fa mil anys com a príncep d’Olèrdola, i que feia de contrapoder al comtat de Barcelona. Es vol que Geribert sigui també un ganxo més per conèixer la història d’Olèrdola i del Penedès, amb el conjunt monumental com a estendard. Fa alguns anys, es va començar la difusió per la vessant educativa, amb l’edició d’una sèrie de còmics per donar a conèixer la història local a la canalla.

Ara, l’Ajuntament vol fer un pas més i transmetre aquest llegat al públic adult,des de dues vessants: des del punt de vista historiogràfic i també des del literari. Per fer-ho possible, s’ha creat una comissió que aquesta setmana ha fet públics els actes principals que organitzarà al llarg del proper any, dins el projecte “Any Mir Geribert, príncep d’Olèrdola. Mil anys després”.

Quatre jornades principals

El tret de sortida el donarà una conferència del catedràtic d’història José Enrique Ruíz-Domènech, el 25 de setembre a Moja. El 16 d’octubre hi haurà una taula rodona sobre Geribert, amb Oriol Garcia Quera (autor del conte sobre el noble medieval), el folklorista vilanoví Bienve Moya i l’exalcalde i autor de la novel·la històrica Mir Geribert, el príncep rebel, Josep Tort. El mateix dia es presentarà el llibre Mir Geribert, príncep d’Olèrdola, mil anys després, que fa una aproximació històrica a la seva figura a partir de textos de diversos autors. El 13 de novembre s’abordarà el vessant literari del personatge, amb escriptors com Enric Calpena, el riudebitllenc Jordi Romeu i Coia Valls, entre altres, que han ambientat novel·les en època medieval. I de cara a la primavera de 2022 es preveu unes jornades acadèmiques, amb catedràtics d’història. També hi haurà visites guiades al castell i altres actes d’aquí a setembre de l’any que ve.

Bienve Moya explica que fa mil anys va ser un “moment clau de la història de la nació catalana, quan Mir Geribert s’intitula príncep d’una zona que és un tap entre l’Al-Alandalus i el Comtat de Barcelona”. Un personatge desconegut pel comú de la gent, però que va ser molt important.

Lluita de poders

Segons Núria Molist, el conflicte entre Geribert i el comte de Barcelona va començar quan aquest va donar terres per conrear a gent de Catalunya Nord, i “els senyors de la guerra veuen, amb aquesta concessió, el seu futur amenaçat”. En aquell temps, Geribert era el castlà de la segona ciutat que hi havia al Comtat de Barcelona. Hi havia, doncs, una lluita de poders entre Olèrdola i Barcelona. A més, Geribert i els senyors de la guerra “volien més autonomia per poder fer la guerra amb l’Al-Alandalus, i el comte de Barcelona era més pactista”. Geribert era, doncs, un personatge important, poderós, amb llums i molts punts foscos, que ha quedat oblidat, i que des d’Olèrdola es vol “ressuscitar”.

FER UN COMENTARI