Òmnium Alt Penedès reivindicarà les figures de Teresa Pàmies, Dolors Monserdà i Caterina Albert

0
907
Eduard Barrobés, Núria Carreras i Jordi Parellada d'Òmnium Alt Penedès. // FOTO: LA FURA

La delegació de l’Alt Penedès de l’entitat promotora de la llengua i cultura catalanes, Òmnium Cultural, ha impulsat unes jornades aquest mes de novembre per reivindicar les escriptores Dolors Monserdà, Caterina Albert i Teresa Pàmies a Vilafranca.

Núria Carreras, membre de la junta d’Òmnium Alt Penedès, explicava que han escollit aquests tres personatges perquè “van ser pioneres en el seu moment”. Aquest 2019 fa cent anys de la mort de Dolors Monserdà i del naixement de Teresa Pàmies; i també fa cent-cinquanta anys del naixement de Caterina Albert; de manera que les jornades d’Òmnium pretenen ser un acte-efemèride que homenatgi les tres escriptores.

Així, el dijous 14 l’especialista en Dolors Monserdà M. Carme Mas oferirà la conferència Dolors Monserdà, primera novel·lista catalana. Vincles amb Vilafranca a les set de la tarda a la biblioteca Torras i Bages. El divendres 22 i a partir de les vuit del vespre, la professora Sílvia Gisbert farà una introducció a Caterina Albert, coneguda també com a Víctor Català; i a continuació integrants del grup Margarida Xirgu de l’Ateneu de l’Hospitalet de Llobregat representaran els monòlegs La infanticida i Germana Pau al Teatre Casal.

Finalment, l’escriptora Teresa Costa-Gramunt serà l’encarregada de presentar la figura de Teresa Pàmies el divendres 29 a dos quarts de vuit del vespre a l’Agrícol. A més, a dos quarts de deu de la nit es podrà gaudir de l’espectacle La llengua com a ofici a càrrec de Big Mama Montse al Sam Cafè del Casino.

Eduard Barrobés, membre d’Òmnium, recordava que des de l’entitat “busquem treballar en xarxa amb altres col·lectius de la vila i ampliar el nostre públic potencial”. El president de l’entitat a la comarca, Jordi Parellada, afegia que els actes són oberts a tothom i gratuïts perquè “el que volem és que tothom vingui a conèixer aquestes grans dones”, mentre que Carreras considerava que “de tant en tant cal que ens desvinculem de l’estricta actualitat i fem actes culturals com aquests, que donen a conèixer dones que no han estat suficientment reconegudes i tenen molt de mèrit per atrevir-se a escriure i a seguir-ho fent en ple segle XIX”.

FER UN COMENTARI