A poc a poc es van desgranant dades de la desena edició del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi que tindrà lloc del 5 al 15 de novembre al Penedès i del 27 al 29 del mateix mes al Priorat. Aquests dies s’han donat a conèixer els noms dels Premis Honorifics Most 2020, que reconeixen figures essencials en els àmbits del cinema i del vi i que enguany recauran en el cineasta Pere Portabella i en el projecte Sàpiens del Vi.
El director, guionista i productor Pere Portabella serà homenatjat al Most 2020 amb un Premi Honorífic per “una llarga trajectòria marcada per l’experimentació fílmica més suggerent i compromesa a nivell ideològic”, tal com destaquen els organitzadors del certamen. Com a productor, Portabella va desafiar la censura amb Los golfos, de Carlos Saura, O Viridiana, de Luis Buñuel. Als anys 60, el cineasta figuerenc va ser un dels màxims exponents de l’Escola de Barcelona i durant la Transició va exercir la política, per tornar al cinema anys després amb obres com Pont de Varsòvia (1989), la seva participació al documental coral ¡Hay motivo! (2004) o El silenci abans de Bach (2007).
Divulgant la cultura del vi
Pel que fa a Sàpiens del Vi, és un projecte liderat per Ferran Adrià i Ferran Centelles i seran premiats per haver creat “un instrument únic en la cultura del vi”. I és que el Sàpiens del Vi per a la restauració gastronòmica és una obra creada per la Bullipèdia, repartida en diversos volums i que pretén reunir el coneixement necessari per comprendre el planeta vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El contingut del projecte ha estat creat pel sommelier Ferran Centelles i la col·laboració de Vila Viniteca, i hi ha intervingut un equip multidisciplinari format per investigadors científics, sommeliers, cuiners, filòsofs, historiadors i correctors estilístics.
Primers títols de la secció Collita
A banda dels Premis Honorífics, aquesta setmana també s’han avançat algun dels títols que formaran part de la secció Collita, la qual aglutina una selecció internacional de treballs audiovisuals sobre la vinya, el vi i el cava. En aquesta secció enguany hi competiran 41 treballs seleccionats que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots.
Entre el 5 i 15 de novembre es podran descobrir títols com Legado italiano (Brasil, 2019), de Márcia Monteiro, que revisita els 140 anys d’immigració italiana a Serra Gaúcha, Brasil, i els llegats al llarg de la seva història; A Wonderful Kingdom (EUA i Portugal, 2018), un homenatge del director Carlos Carneiro a les famílies que generació rere generació cullen el raïm a les vinyes de la Vall del Douro; L’Âge d’or (França, 2020), un diari filmat, dirigit per Jean-Baptiste Alazard, que explica com altres maneres de viure el vi són possibles; Vignes dans le rouge (França, 2020), de Christophe Fauchère, el qual segueix un grup d’homes i de dones en el seu dia a dia, per desvetllar un sector totalment desconnectat de la realitat econòmica, social i climàtica actuals; From The Vine (Itàlia i EUA, 2019), una comèdia protagonitzada per Joe Pantoliano (Los soprano), que transcorre per la vinya italiana; Envino Veritas: Galicia del terroir al natural (Espanya, 2020), la tercera i última part de la triologia de Pablo Alonso sobre el vi a Galícia; o Wine Masters: Penedès, Spain (Països Baixos, 2020), l’episodi de la sèrie independent Wine Masters dedicat al Penedès.