A finals del 2022, cinc municipis de l’Alt Penedès (Sant Sadurní d’Anoia, Olèrdola, Sant Quintí, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit) van patir una vaga de recollida de residus que es va allargar durant 40 dies. Un temps durant el qual les deixalles es van acumular de manera alarmant a la via pública, fins al punt de provocar un “greu problema d’insalubritat”, tal com van apuntar des de l’Ajuntament de Sant Sadurní. Els treballadors en vaga eren de l’empresa Prezero i demanaven una actualització dels sous amb caràcter retroactiu.
Dos anys després, la situació es repeteix, però ara al Baix Penedès. Quatre municipis que tenen diferents serveis concedits a Prezero (l’Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys) estan patint la mateixa situació que els de l’Alt Penedès, amb una vaga que, després de més d’una setmana, amenaça ja de provocar greus conseqüències de salubritat. Els treballadors de Prezero denuncien que tenen els salaris congelats des de fa deu anys, el que els impedeix viure dignament i fer front als forts increments generals de preus dels últims temps.
D’alguna manera, sembla que plou sobre mullat, i més en un sector tan opac com és el de les empreses que presten la recollida de residus. Aquest mateix estiu, una vaga de treballadors de la mateixa empresa a la Corunya es va allargar fins als 90 dies, havent-se de declarar l’emergència sanitària per l’acumulació insostenible de deixalles al carrer.
Els ajuntaments miren de fer equilibris entre la necessitat de mostrar comprensió cap als treballadors, reconeixent el seu dret a fer vaga per demanar unes condicions dignes, i el deure d’atendre els seus veïns i ser sensibles als problemes que això els està generant en el dia a dia.
Segurament, una de les claus l’ha donat el regidor de Medi Ambient de Banyeres, Marc Majem, quan en la compareixença que van fer aquesta setmana els representants dels municipis afectats va llençar un dard cap als mateixos consistoris, que incloïa també una part d’autocrítica: “Alguna cosa falla amb el sistema de licitacions. No pot ser que estiguin permeses per llei les baixes temeràries. Es licita a uns preus tan ridículs, que les empreses acaben traient beneficis a costa dels seus treballadors”.