Les pluges continuades de fa unes setmanes han desestabilitzat el funcionament de la depuradora de Vilafranca i això ha provocat que el cap de setmana passat la riera de Llitrà entre Vilafranca i els Monjos, baixés amb escuma. Des de la Mancomunitat Penedès Garraf -l’entitat competent- i des de l’ACA, s’explica que l’aigua que es va precipitar estava ja depurada, però des del grup local d’ERC de Santa Margarida i els Monjos es parla d’un nou episodi de contaminació i es denuncia que no avanci el projecte d’ampliació de la depuradora de Vilafranca, pel qual la Mancomunitat Penedès Garraf ha rebut 15 milions d’euros, a la vegada que insisteixen que es reobrin les depuradores actualment aturades de la conca del Foix.
La depuradora de Vilafranca és la de més capacitat de tota la comarca i saneja les aigües residuals de tretze municipis (Vilafranca, Torrelles de Foix, Santa Margarida i els Monjos, Vilobí, Sant Martí, Sant Cugat, Avinyonet, Olèrdola, Pacs, la Granada, Font-rubí, Castellví i les Cabanyes). Es tracta d’una planta biològica, és a dir, que depura l’aigua a través d’uns microorganismes que digereixen la matèria orgànica.
Segons Marta Garriga, cap de servei de Sanejament de la Mancomunitat Penedès-Garraf, el fet d’aquest cap de setmana ha estat excepcional. “Va haver-hi un augment de cabal tan gran que el reactor es va desajustar. Com que va entrar molta aigua pluvial la concentració de matèria orgànica va quedar molt diluïda i aquests microorganismes no tenien prou aliment; quan això passa ells mateixos fan que apareguin uns bacteris filamentosos que tenen més capacitat d’atrapar la poca matèria orgànica que arriba al reactor” explica. La diferència entre aquests dos microorganismes és que els primers es sedimenten al fons, mentre que els segons suren, per això, segons explica, es van escapar per la sortida de la depuradora. Amb tot, insisteix Garriga, que “l’aigua que va caure a la riera estava depurada, aquests microorganismes no són cap greuge al medi”.
Pel que fa a l’escuma, des de la Mancomunitat insisteixen que sempre n’hi ha poca o molta, ja que a la sortida de la depuradora hi ha un salt d’aigua d’uns quants metres i quan l’aigua cau fa bromera. Tot i això, sí que assumeixen que aquests bacteris filamentosos han triplicat l’escuma que s’ha creat en caure l’aigua a la riera.
Licitació per abans de final d’any
L’any passat l’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar l’ampliació de la depuradora de Vilafranca i va atorgar 15 milions d’euros a la Mancomunitat perquè la dugués a terme. Segons Garriga, el projecte fet per l’ACA és de 2011 i actualment una empresa d’enginyeria l’està actualitzant perquè durant aquests set anys hi ha aspectes que han canviat i evolucionat, però està previst que abans de finals d’any l’obra ja estigui licitada.