La Fira del Gall, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de desembre, posarà a la venda els primers Galls del Penedès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), un distintiu de qualitat que prestigia aquesta au a escala europea.
A la fira hi seran presents els cinc criadors que ja compten amb aquest certificat. Es tracta de Granja Guirigall (El pla), Granja Moliner (La Múnia), Granja Nadal (Sant Quintí de Mediona), Granja l’Olivera (Rodonyà) i Granja Rural d’Espitlles (Santa Margarida i els Monjos). En conjunt, preveuen vendre al voltant de 3.000 Galls Negres amb IGP. Els sacrificats es vendran al preu de 14,5 euros el quilo, mentre que la peça viva es podrà adquirir a un preu que oscil·larà entre els 40 i els 45 euros.
Aquesta setmana s’ha donat a conèixer l’etiqueta que diferenciarà els Galls amb IGP. Dissenyada per l’estudi Bildi Gràfiks, reprodueix un pàmpol de color verd en una clara picada d’ull a la singular alimentació d’aquestes aus, que inclou en la seva dieta un 5% de granet de raïm. Maria Antònia Udina, presidenta del Consell Regulador, ha aprofitat l’acte per denunciat l’intrusisme que comença a detectar-se en el sector amb productors que intenten donar gat per llebre. I ha volgut facilitar un consell als consumidors perquè puguin identificar correctament els Galls del Penedès: la seva cresta sempre acaba amb un clavell.
Requisits diferenciadors
Els requisits que ha de complir un Gall del Penedès per obtenir la IGP de qualitat són bàsicament tres. Campar a l’aire lliure en un espai mínim de 2 m2; complir una criança mínima de 18 setmanes, i seguir una dieta que incorpora un 5% de granet de raïm en la composició del pinso. La inclusió del granet de raïm, contribueix a un augment significatiu de la proporció d’àcids grassos insaturats sobre els saturats, fet que converteix l’au en una peça encara més saludable. També fa que la seva carn sigui de major qualitat organolèptica, esdevenint més dolça, de menys gust a pollastre convencional, de major olor a fruit sec i de més fibrositat.