Per tercer any consecutiu, la plataforma Pro Vegueria Penedès impulsa unes jornades per reflexionar al voltant del desplegament dels serveis al territori. Aquest 2021, les jornades constaran en quatre debats repartits per les quatre capitals de les comarques que conformen la vegueria, que comptaran amb la participació d’experts, membres del Govern i polítics territorials per comentar les necessitats urgents i la distribució dels serveis. Aquesta proposta porta per títol “La vegueria al servei de les persones”.
Les jornades arrenquen el dimecres 13 d’octubre al Vinseum de Vilafranca, amb un col·loqui amb els quatre alcaldes: Pere Regull (Vilafranca), Kenneth Martínez (el Vendrell), Olga Arnau (Vilanova i la Geltrú) i Marc Castells (Igualada). Fèlix Simon, representant de PVP, apuntava que aquest debat “ha de servir perquè els alcaldes diguin clarament quines són les seves prioritats al territori a l’hora d’implementar les delegacions territorials i quins departaments prioritzen a la seva zona, perquè si no diem el que volem des del territori les desicions es prendran des de dalt”.
El segon debat, que es farà el dia 27 d’octubre, tractarà l’aposta ferroviària i es durà a terme a Igualada. En aquesta sessió es discutirà quin sistema ferroviari es vol per la vegueria i per Catalunya en general, i comptarà amb la participació del president de Ferrmed i el president de la cambra de comerç de la delegació de l’Anoia. Pep Solé explicava que a l’emergència climàtica s’hi suma l’alliberament de peatges i que cal impulsar l’eix transversal que està planificat des del 2010 per generar nous enllaços i desviar mercaderies de camions a la carretera cap als trens, a la vegada que es vetlli per un bon funcionament dels trens de viatgers.
La tercera trobada, el 10 de novembre a Vilanova, girarà al voltant dels serveis territorials d’educació. Àngels Parés, membre de PVP, explicava que actualment els serveis d’educació es troben dividits: “a la nostra vegueria tenim els serveis del Baix Penedès vinculats a Tarragona, els de l’Anoia a Catalunya Central amb seu a Manresa i els de l’Alt Penedès i Garraf a Barcelona Comarques, és una dispersió absoluta i trobem important planificar com volem que s’organitzi per no repetir errors”.
Finalment, el 24 de novembre el Vendrell acollirà un debat sobre el Pla Territorial Parcial del Penedès. Teresa Vallverdú apuntava que hi ha propostes i projectes aïllats i que cal “trobar una visió més unificada amb iniciatives supeditades a l’estratègia general, cosa que seria una realitat quan es pugui decidir com avança aquest pla”.