Si hi ha una cercavila infantil única al Penedès i a tot Catalunya, aquesta és la Cercavila de l’Imaginari de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una cercavila formada per vuit balls, protagonitzats per nens i nenes de 6 a 16 anys, que expliquen tot ballant les rondalles, llegendes i històries de la comarca del Garraf, des de l’arribada del ferrocarril a Vilanova fins a la tradició marinera i vitivinícola de la comarca.
Corria el mes de gener de l’any 1999 i a Vilanova i la Geltrú la festa major només feia dos anys que s’organitzava a través de la figura dels Pabordes. Aquell any, els set vilanovins i vilanovines encarregats d’organitzar la festa grossa de la ciutat van creure que havien de buscar fórmules per incloure la canalla dins la festa major, ja que en aquells anys l’única manera que tenien de participar-hi era essent uns espectadors més. Fins llavors no hi havia cap colla popular a Vilanova que inclogués els més petits a la festa, més enllà de la colla castellera dels Bordegassos o dels actes infantils que s’organitzaven.
Després de moltes setmanes de preparació i de buscar la complicitat de molts vilanovins i vilanovines, que es van fer seva la idea i van treballar voluntàriament en la seva creació, va néixer l’agost d’ara fa vint-i-dos anys la Cercavila de l’Imaginari. Aquesta cercavila infantil és única a tot el país, ja que només es pot veure a Vilanova i la Geltrú cada 6 d’agost, un cop els actes grossos de la festa ja han acabat, ja que aquesta també va ser una de les premisses inicials: que fos una cercavila que no acabés eclipsada per les més tradicionals, com la de Vigília o la del Vot del Poble.
Aquest any, però, la pandèmia ha obligat que per segona vegada consecutiva no puguin sortir a ballar els nens i nenes de l’Imaginari, tot i que els organitzadors confien poder recuperar la normalitat de cara a la festa major de l’any 2022. Per aquest motiu, aprofitant l’aturada temporal, des de La Fura hem volgut acostar-vos aquesta peculiar cercavila de la festa major de Vilanova i la Geltrú. Una festa que comença aquesta setmana i que s’allargarà fins al 6 d’agost, amb actes en format reduït i amb cercaviles limitades a la reserva prèvia d’entrades.
Els inicis
Anna Carbonell, membre de l’entitat Cercavila de l’Imaginari i pabordessa l’any 1999, explica com el grup de pabordes d’aquell any van remoure cel i terra per fer realitat la idea de fer participar els més petits a la festa major. Gràcies a la col·laboració del folklorista vilanoví Bienve Moya, es va pensar que cada ball de l’imaginari expliqués una llegenda, un conte o un fragment d’història de Vilanova i la Geltrú o de la comarca del Garraf. D’aquesta idea en van sortir vuit balls, tot i que per falta de temps i de balladors, aquell primer any només en van poder sortir cinc: el ball de la Fundació de la Vila Nova, el ball de Miralpeix, el ball de les Coves de Ribes, el ball de la Lluna en un Cove i el ball de Pescadors. Els altres tres balls s’han anat incorporant en les posteriors festes majors, com el ball de l’Arribada del Ferrocarril (2000), el ball del Cep (2004) i el ball de la Sínia (2006) que completen la idea inicial dels vuit balls que es van pensar l’any 1999. Un dels fets que diferencia i fa especial la Cercavila de l’Imaginari és que cada ball és original i ha estat concebut sense adaptar per als nens cap dels balls tradicionals de la festa major de la capital del Garraf.
Uns altres vilanovins implicats per fer realitat la Cercavila de l’Imaginari van ser els reconeguts titellaires de l’Estaquirot. Explica Anna Carbonell que va ser a través d’ells que es va poder contactar amb els escultors que es van encarregar de fabricar gran part dels elements que avui acompanyen els balls, com els gegants i capgrossos que protagonitzen el ball de la Fundació de la Vila Nova. Carbonell recorda, però, que la feina va ser conjunta i els voluntaris que es van afegir en l’organització de l’Imaginari també es van encarregar de modelar, llimar i pintar les figures festives.
Les músiques
Una vegada es van tenir definits els balls i els seus elements de cartó pedra, calia triar la peça musical que acompanyaria la dansa. Per això, es van triar partitures ja existents de música popular i tradicional, però que no es ballessin en altres danses populars, com les de bastons, pastorets, gitanes o panderos. Només hi ha un ball de la Cercavila de l’Imaginari amb música que sí que va ser composta expressament per a l’ocasió. Es tracta del ball de la Fundació de la Vila Nova que dansa gràcies a la música creada pel vilanoví Miquel González.
Encara en l’àmbit musical es va decidir també que cada ball anés acompanyat per formacions diferents. D’aquesta manera alguns balls van acompanyats per una formació de grallers, uns altres per una cobla i una banda d’instruments de metall i també n’hi ha que van acompanyats de flabiols i sacs de gemecs.
El Vestuari
Una de les tasques a la qual també es van dedicar molts esforços va ser la creació del vestuari. La majoria dels balladors, com en els balls clàssics de festa major, vesteixen amb una base de pantalons i camisa blanca. Després es van afegint complements en funció dels personatges o de la temàtica de cada ball. També les espardenyes de set vetes van ser creades especialment per a la Cercavila de l’Imaginari, cada ball amb un color diferent.
Organització
Són moltes les maneres de funcionar que fan única la Cercavila de l’Imaginari, com ara la seva organització i el sistema de participació que des del primer any s’ha respectat. Des de l’inici, els impulsors van tenir clar que cap nen podia repetir en un ball dos anys seguits. D’aquesta manera es donava l’oportunitat a tots els infants vilanovins a participar-hi i la tria de balladors i balladores es fa per sorteig. Anna Carbonell explica que el primer any els nens i les nenes es van anar a buscar a través dels centres d’esplais, ja que era estiu i les escoles estaven tancades. Amb els anys, les noves tecnologies i la popularitat que ha agafat la festa, les preinscripcions es fan per internet i ja no cal anar escola per escola informant que els nens i les nenes tenen l’oportunitat de participar en una de les cercaviles de la festa major. Cada any surten al carrer 250 nens per explicar les rondalles garrafenques tot ballant. En total, al llarg d’aquests anys, han estat més de 4.000 nens i nenes els que han participat en la Cercavila de l’Imaginari.
Al cap d’uns anys, els organitzadors es van agrupar sota el paraigua de l’entitat Cercavila de l’Imaginari, una associació d’entre 40 i 50 voluntaris que treballa per mantenir la festa i s’encarrega dels preparatius, sigui arreglar vestuari o repintar i remodelar elements de l’imaginari.
Futur assegurat
Si d’una cosa han servit aquests més de vint anys de Cercavila de l’Imaginari és per crear una bona escola de futurs balladors i defensors de la festa major vilanovina. Explica Carbonell que molts dels nens i nenes que van sortir l’any 1999 ara segueixen col·laborant amb la cercavila des d’una altra perspectiva com a monitors o com a pares que hi porten els seus fills a ballar.
Això vol dir que el futur de la festa està assegurat i que la novetat que van pensar els Pabordes l’any 1999 ha estat tan enriquidora que ha acabat convertida en tradició.