Més de 500 municipis de Catalunya estan obligats a tenir un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per risc d’inundacions, però més de la meitat, o no el tenen, o el tenen caducat. Segons dades de Protecció Civil recollides per l’ACN, al Baix Penedès són deu els municipis que tenen l’obligació de tenir aquest pla. La gran majoria el tenen homologat. Són el Vendrell, Calafell, Llorenç, Santa Oliva, Sant Jaume dels Domenys, el Montmell i Banyeres. Aquest últim municipi, que mai havia tingut un pla d’inundacions, va rebre el vistiplau de Protecció Civil tot just fa una setmana.
Els altres tres que hi estan obligats, o bé no n’han fet mai cap (la Bisbal), o bé el tenen pendent d’actualitzar (Cunit i Albinyana). En el cas d’Albinyana, però, cal remarcar que el seu pla va caducar el 30 d’octubre, ja que la vigència és de quatre anys. Per això en aquests moments estan en el període de tràmits per actualitzar-lo i renovar-lo. Pel que fa a Cunit, la seva alcaldessa, Dolors Carreras, ha explicat que el consistori ja va aprovar a l’últim ple l’actualització del pla, inclòs dins del DUPROCIM, el document que engloba tots els plans especials d’actuació.
El pla no estarà homologat fins que la Generalitat no doni el vistiplau, però Carreras es mostra convençuda que no hi haurà cap problema: “Hem estat treballant conjuntament amb ells per elaborar-lo, o sigui que sabem que és correcte”. De fet, durant l’alerta per la dana del passat 4 de novembre, l’Ajuntament cunitenc ja va convocar el Comitè d’Emergències, l’òrgan que reuneix els diferents serveis del municipi per decidir quines actuacions cal emprendre en aquests casos.
Finalment, des de l’Ajuntament de la Bisbal apunten que preveuen tenir aprovat el DUPROCIM a principis de l’any vinent, però destaquen que el municipi no és dels que té un risc més elevat per inundacions. De fet, Protecció Civil identifica quatre municipis de la comarca amb un risc “molt alt”. Són el Vendrell, Calafell, Santa Oliva i Cunit. Banyeres i el Montmell tenen un risc “alt”, mentre que els altres quatre municipis que tenen l’obligatorietat de tenir el pla (Sant Jaume, la Bisbal, Llorenç i Albinyana) tenen un risc “mitjà”.
Població en zones inundables
Pel que fa a la població que viu en zones potencialment inundables, el municipi que té un percentatge més elevat és Calafell, amb un 15% dels seus 28.463 habitants. El Vendrell té afectats un 5% dels seus 39.000 habitants, mentre que Albinyana i Santa Oliva tenen un 3% i un 1% dels seus habitants potencialment afectats.
El Govern també ha fet un mapa dels càmpings que es troben en zones inundables, classificant-los segons el risc. Al Baix Penedès, els càmpings de Sant Salvador i Vendrell Platja tenen un risc baix o no tenen perill, el del Francàs té un perill mitjà, i el del Mar de Cunit té un perill d’origen marí.
Pla d’incendis forestals
Pel que fa al pla d’incendis forestals, al Baix Penedès també hi ha vuit municipis que no el tenen fet o actualitzat, segons dades ofertes per Televisió de Catalunya. Els que no en tenen són l’Arboç, Llorenç i Santa Oliva, tot i que només el primer té l’obligació de tenir-lo, i per als altres dos només és una recomanació.
A aquests s’hi sumen cinc municipis que no el tenen actualitzat, tots ells amb l’obligació de tenir-lo: Cunit, la Bisbal, Bellvei, Bonastre i Masllorenç. Precisament, des del grup municipal de la Bisbal Decideix van denunciar el passat juliol que l’Ajuntament de la Bisbal no tenia el pla actualitzat i homologat, avisant del risc que suposava això per la població. Tot i que en aquell moment des del consistori van afirmar que sí que hi havia un pla vigent, des del grup municipal apunten ara que aquestes dades demostren que el pla “no està actualitzat ni homologat”.