“Que els Bombin”, un ancestral per reivindicar les possibilitats del merlot

0
2085

Vuit viticultors del Penedès han unit els seus esforços per elaborar un producte ben singular: un vi escumós exclusivament amb merlot, una varietat originària de la regió francesa de Bordeus habitual per a vins negres o rosats però no pas per a escumosos. Cansats que els cellers del territori els paguin preus irrisoris per aquesta varietat de raïm o que directament no els hi comprin, han decidit vinificar ells mateixos el seu propi producte. El nom que li han posat és tota una declaració d’intencions: “Que els Bombin”, en una clara referència a tots aquells elaboradors que els darrers anys han perdut l’interès per aquesta varietat de prestigi internacional i que tants bons vins ha donat al territori.

Per a la seva elaboració han seguit el mètode ancestral que, a diferència del mètode tradicional utilitzat pel cava, consisteix a aconseguir un vi escumós amb una sola fermentació. Tot i que es tracta d’una tècnica molt antiga, consistent a embotellar el vi a mitja fermentació i deixar que aquesta finalitzi a dins l’ampolla, actualment s’està recuperant mitjançant propostes innovadores. “Volíem sortir del convencional, trencar amb l’estàndard i presentar un producte atrevit per tal de reivindicar precisament les possibilitats que té el merlot”, expliquen.

Els impulsors d’aquesta iniciativa són Marcel Solé, Xavi Milà, Joan Llopart, Dani Figueres, Joan Ferrando, Josep Olivella, Robert Ferrando i Carles Vidal i formen part de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Sant Martí Sarroca. Per a l’elaboració han comptat amb l’ajuda de la tècnica de l’ADV, Laia Farré, i l’enòleg Toni Rosell, que van acceptar sumar-se al projecte engrescats pel repte que suposava.

“L’any passat alguns dels pagesos que van aconseguir vendre, ho van fer a 0,20 euros/quilo, un preu molt per sota del cost de producció, que en el cas del merlot ronda els 0,50 euros/quilo. Fa dos anys, fins i tot, va quedar raïm per collir a les vinyes”, comenta Xavi Milà, qui lamenta que les grans cases volen comprar barat i que els petits cellers han perdut l’interès per aquesta varietat davant la tendència creixent els últims anys d’apostar per les varietats autòctones com el xarel·lo. Aquesta suma de casuístiques deixa un panorama desolador per a molts viticultors que fa vint anys, incentivats pel boom de les varietats foranies, van apostar pel merlot i que ara, quan les vinyes es troben en el seu màxim rendiment, veuen com no hi ha sortida pel seu fruit.

Per a l’elaboració d’aquest ancestral, del que se n’ha fet una producció de 800 ampolles, cada pagès ha aportat 200 quilos de raïm de les seves vinyes, ubicades a Sant Martí, Torrelles, Font-rubí i Vilobí. El raïm ha estat collit a mà, refrigerat en cambres per preservar-ne els components aromàtics, premsat acuradament i només s’ha utilitzat el most flor. Es tracta d’un vi natural, sense cap addicció de sulfurós. El degollat també s’ha fet a mà a l’antic celler d’un dels viticultors, la Masia Can Brugueras.

Tot i que la idea va sorgir mig de broma i a finals de juliol, a menys d’un mes de marge per preparar tota la logística necessària (el merlot es cull a meitats-finals d’agost), finalment n’ha sortit un resultat “espectacular”: un escumós rosat, jove (no té criança), afruitat i amb notes de magrana, fruits del bosc i cirera. Idoni per gaudir com a aperitiu.

Les bones crítiques rebudes han encoratjat aquest grup de viticultors a ampliar la producció a 5.000 ampolles de cara a l’any vinent per tal d’intentar comercialitzar aquest ancestral i fer rendible la iniciativa. “Som conscients que amb això ningú es farà ric”, reconeixen. “El que pretenem”, insisteixen, “és reivindicar la potencialitat del merlot, fer reflexionar el sector i demostrar que amb aquesta varietat es poden fer autèntics grans vins”.

FER UN COMENTARI