Els tres barris marítims del Vendrell, Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs, seran l’escenari de la primera prova pilot que es fa al municipi de recollida de residus porta a porta. Es farà, la prova, només durant l’estiu i entre els establiments que són grans generadors de residus, és a dir, hotels, restaurants, bars i càmpings. La idea, però, és que a partir de setembre la recollida de brossa porta a porta continuï, redimensionada als establiments que quedin oberts fora de la temporada alta turística, i que un cop feta l’anàlisi de com ha funcionat, es vagi implantant també, progressivament, al nucli del Vendrell.
Aquest tipus de recollida afectarà de moment els 121 establiments que l’Ajuntament té comptabilitzats als barris marítims amb aquest perfil. La brossa, però, no la deixaran a terra, a la porta, a la vorera, sinó que cadascun d’ells disposarà d’una gàbia tancada amb clau on dipositaran les deixalles. Aquesta gàbia la podran treure de la via pública fora de les hores de recollida, de manera que no facin mal a la vista als turistes, i el camioner que faci la recollida de la brossa disposarà d’una clau mestra per obrir-la, treure’n les restes i tornar-la a tancar.
Recollida dos cops al dia
La recollida es farà amb totes les fraccions de la brossa i serà diària. La brossa orgànica es recollirà dos cops al dia, entre les 4 i les 6 de la tarda la primera i a partir de les 12 de la nit la segona. La resta de tipus de deixalles s’aniran alternant: dilluns i dijous a la tarda, el paper i cartró; dimecres i dissabte a la tarda, el vidre; dimarts i dissabte a la nit, els envasos; i dilluns i divendres a la nit, la brossa inorgànica. Això serà a partir de dilluns mateix i fins al setembre.
O reciclar o pagar més
El regidor de Gestió de residus, Ferran Trillas, ha explicat que l’Ajuntament “estem obligats moralment per temes ambientals i també per exigències d’Europa” a fer la recollida selectiva, conscients que al Vendrell hi ha un problema greu en aquest tema: és a la cua dels municipis de Catalunya en percentatge de recollida selectiva. Per revertir aquesta situació, s’està encarint i molt el fet de llençar la brossa sense separar i, per tant, que no es pugui reciclar: si fa poc el Consistori paga 18 euros per tona, ara en paga 30, l’any que ve seran 40 i en dos anys, 50. Així és que o recicla ja o tornarà a tenir problemes econòmics greus. La recollida porta a porta és més cara, però si es fa bé, es compensarà amb les bonificacions per tona reciclada.