La Diputació de Barcelona ha homenatjat 57 dones empresàries que formen part de la Xarxa de Productes de la Terra, pel seu “talent, esforç i compromís en la conservació del patrimoni agroalimentari local”. Són pageses, ramaderes o elaboradores que treballen amb algun dels 55 productes singulars de la província. Entre les homenatjades hi ha 11 dones de l’Alt Penedès i 3 del Garraf.

Les de l’Alt Penedès són Montse i Adelaida Olivella, d’Aviram Família Olivella Cruz (Castellví de la Marca), Elisabet Colomer, de Guirigall (el Pla del Penedès), Dolors Roca, de Fruita de Cal Roca (la Granada), Olivia Junyent, de Castell d’Age (la Beguda baixa), Eva Ventura, de Mas Bertran (Sant Martí Sarroca), Anais Manobens, de Casa Maria Rigol (Sant Sadurní d’Anoia), Maite Esteve, de Vins el Cep (Espiells), Blanca Ozcáriz, del Jardí dels sentits (Sant Sebastià dels Gorgs), Assumpta Llopart, de Llopart Cava (Subirats) i Mireia Torres, de Miquel Torres (Vilafranca del Penedès).

Les del Garraf són Remei Gimeno, de Sinia Sant Gervasi, Montse Marcè, de Sinia Pujadas, i Natàlia Puig, de Celler Puig Batet, totes tres de Vilanova i la Geltrú. El lliurament dels reconeixements s’ha fet en el marc del Gastronòmic Forum Barcelona, on participen diverses empreses de la Xarxa de Productes Terra.

Dones en un sector masculinitzat

Amb aquest distintiu s’ha volgut destacar el treball d’aquestes dones en un sector que tradicionalment ha estat molt masculinitzat. “A la meva família des de petita m’han ensenyat que una dona pot fer les mateixes feines que un home, però al final a les veremes potser som 2 dones i 14 homes“, apunta Natàlia Puig, del Celler Puig Batet de Vilanova. Puig remarca que “com més es mostri que la dona està treballant a la vinya, en un celler o en un magatzem, moltes més s’animaran“.

Moltes de les homenatjades venen de tradició pagesa. És el cas d’Elisabet Colomer, de la Granja Guirigall del Pla del Penedès, que cria galls del Penedès amb el seu marit i els seus fills. “És el record que la meva àvia m’ha deixat i em sento molt orgullosa d’aportar el meu granet de sorra a la recuperació d’aquesta raça en perill d’extinció“, explica.

FER UN COMENTARI