La Carrerada de Santa Coloma uneix el municipi de Cunit, al Baix Penedès, amb Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà
Des del bressol ramader de Cal Noia, el Consell Comarcal del Baix Penedès ha presentat el projecte per mantenir viva l’antiga Carrerada de Santa Coloma, el camí ramader que uneix Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, i Cunit, passant per l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i Castellví de la Marca.
Es tracta d’un projecte de recuperació de l’autenticitat i la memòria de l’època de la transhumància per posar-la en valor com un actiu turístic. “L’objectiu és recuperar la història, l’antropologia, la cultura del paisatge i de la gastronomia i, per altra banda, donar-li aquesta dimensió turística perquè hi hagi un retorn en el territori”, ha apuntat el Conseller Comarcal de Turisme del Baix Penedès, Jaume Casañas.
En aquest sentit, del 29 d’octubre a l’1 de novembre, es durà a terme una carrerada des de Santa Coloma de Queralt fins a Cunit. Un recorregut de 60 quilòmetres que es farà acompanyat del pastor Salvador López, que havia fet aquest camí durant trenta anys.
La carrerada de Santa Coloma és un camí ramader que estava dins del gran eix transhumant que unia les zones del Berguedà, de la Cerdanya, del Ripollès i del Port del Compte per baixar cap a la marina penedesenca. “Es feia servir com a corredor transtarmitant per portar les ramades marines fins a Santa Coloma de Queralt durant els mesos de maig i juny, després de la sega del cereal i pasturar els rostolls que havien quedat al camp”, explica l’expert Joan Rovira. Quan acabava la verema, el pastor tornava amb el ramat cap a la marina, on eren rebuts amb una festa.
Quatre opcions per participar-hi
En aquest sentit, del 29 d’octubre a l’1 de novembre, es durà a terme la carrerada de Santa Coloma a peu. La sortida es farà des dels safareig de Santa Coloma de Queralt i, acompanyat del pastor Salvador López i el seu ramat, es farà un recorregut d’11 quilòmetres fins arribar a Sant Magí de la Brufaganya, on es farà nit. La segona etapa, de 18 quilòmetres, anirà fins les Dous i la tercera, de 17, fins al Papiol. L’últim dia es recorreran uns 13 quilòmetres més fins arribar a la platja de Cunit. Aquesta darrera etapa és farà amb un format de carrerada popular, de manera que tothom que vulgui conèixer la història d’aquest camí ramader es podrà sumar a l’últim tram, que clourà amb una festa a tocar del mar, com es feia antigament.
A més, l’1 de novembre també hi ha la possibilitat de fer el trajecte en bicicleta, o bé sortint des de Santa Coloma de Queralt, on s’hi podrà arribar amb autobús, o bé fent una ruta que anirà des de Cunit fins a Torrelles de Foix i tornada. Les inscripcions ja es poden fer a través de la pàgina web www.cunit.cat/carrerada.
Casañas ha dit que “a partir de la repercussió que tingui aquesta iniciativa, es podran anar creant productes turístics que puguin estar tot l’any; buscar col·laboradors com entitats, cases rurals i restauració perquè les persones visquin l’experiència quan i com vulguin”. Actualment, la carrerada ja està senyalitzada a través de tracks digitals i s’espera poder-la senyalitzar físicament aviat per esdevenir un atractiu turístic més que ajudi a desestacionalitzar el turisme.
La recuperació de la carrerada de Santa Coloma és una iniciativa dels Ajuntaments de Cunit i de Santa Coloma de Queralt, conjuntament amb els Ajuntaments de l’Arboç, Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i el Consell Comarcal del Baix Penedès.