El Baix Penedès és la comarca amb la taxa d’atur (19,6%) més alta de Catalunya i la cinquena que més residus genera (1,78 kg/hab/dia). Amb l’objectiu de millorar els registres en aquests dos àmbits, el Consell Comarcal ha iniciat, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), un pla d’ocupació per a la contractació d’informadors ambientals, que permetrà rescatar de l’atur persones amb dificultats per accedir al món laboral i alhora millorar els índexs de reciclatge al territori.
En concret, s’han contractat 31 persones que al llarg de 12 mesos treballaran en els diferents municipis de la comarca facilitant a la població eines per ajudar a reciclar, ja sigui repartint material com bosses, contenidors domèstics o imants o bé informant a peu de carrer sobre la importància de separar en origen. Així mateix, s’incidirà en millorar els nivells de reciclatge dels grans productors, fomentar l’ús de les deixalleries mòbils i fixes, promoure l’ús dels sistemes de recollida de poda, difondre el funcionament de la recollida de voluminosos i disminuir l’abandonament de residus fora de contenidors.
Perfil complicat
El gruix de persones contractades són ciutadans de certa edat i un 86% són dones. D’aquesta manera es vol donar resposta a un col·lectiu que té dificultats per accedir al mercat laboral. Totes elles han rebut una formació de 120 hores a càrrec del SOC, més una formació específica en medi ambient.
La campanya es va presentar dimecres de la setmana passada en un acte que va comptar amb la presència del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, que va qualificar de “pionera” una experiència que fusiona atur i reciclatge i que espera “que serveixi de referència a tot Catalunya”. Tost va indicar que a Catalunya es recicla un 40% dels residus que es generen i va recordar que els objectius fixats per la Unió Europea passen per arribar a reciclar un 50% al 2020, un 55% al 2025 i un 65% al 2035.
La presidenta del Consell Comarcal, Eva Serramià, va subratllar el doble objectiu de la campanya: reduir l’atur i generar ocupació, i va manifestar el seu desig de què “s’obtinguin bons resultats”. Serramià, també va avançar que properament, en punts concrets de determinats municipis, s’habilitaran contenidors tancats que s’obriran amb una App. L’objectiu, va detallar, “és anar perfilant quin model aplicar”.