El Vendrell ha tancat el 2017 amb 3.300 aturats, una xifra un 8% inferior respecte a l’any anterior i que se situa a nivells de finals del 2008, quan el crac de la construcció va causar el seu primer sotrac. De fet, des del febrer del 2013, moment en què es va arribar al pic més alt de desocupats (4.700 persones), l’atur a la capital del Baix Penedès ha seguit una tendència a la baixa. Tot i així, la reducció s’ha produït molt lentament i a hores d’ara el Vendrell continua presentant una de les taxes d’atur (19%) més elevades de Catalunya.
La millora registrada el 2017 s’explica per l’increment dels nous contractes, un total de 10.371, 800 més que el 2016. El major gruix de l’ocupació creada, però, ha continuat concentrant-se en el comerç i el turisme, dos sectors que ofereixen condicions laborals precàries, tant de sous com d’estacionalitat. De fet, més de la meitat dels nous contractes signats no han superat els tres mesos de durada i un 30% ha estat inferior a 30 dies.
Trencar amb aquesta temporalitat és precisament un dels principals reptes que afronta l’Ajuntament del Vendrell. Així ho ha manifestat el regidor de Promoció Econòmica, Kenneth Martínez, que ha assegurat que la solució passa per diversificar l’economia i impulsar sectors com la indústria, que garanteix llocs de treball estables i de major qualitat. En aquest sentit, ha explicat que des de fa anys la comarca està treballant de forma conjunta tant per captar grans empreses al territori, com per facilitar-los perfils professionals mitjançant una gestió coordinada dels serveis d’ocupació de cada municipi.
Millorar la formació de la població, però, és un altre dels handicaps que hi ha sobre la taula. “La comarca no és prou autònoma per cobrir els perfils més qualificats”, ha reconegut el regidor, que considera que cal ampliar les formacions específiques orientades a les necessitats de les empreses seguint exemples com el de l’Institut Andreu Nin, que prové un volum important de treballadors tant a IDIADA i com a “La Cristalera”.
L’Eina ha ajudat a trobar feina a 512 persones
La situació del mercat laboral al Vendrell s’ha donat a conèixer aquest dimarts coincidint amb la presentació de la memòria de l’Eina, que al llarg del 2017 ha ajudat a trobar feina a 512 persones i ha contribuït a crear 32 petites empreses. Es tracta principalment d’autònoms que decideixen tirar endavant la seva idea de negoci. La majoria de projectes tenen recorregut. De fet, segons Martínez, l’índex de supervivència passat el primer any de la seva creació és del 90%.