Aquest cap de setmana Canyelles recupera la seva tradicional Fira de Santa Llúcia, després d’un any d’aturada forçada a causa de la pandèmia de la covid-19. En aquest Tema de la Setmana tornem a passejar pels carrers de Canyelles per celebrar el 19è aniversari de la fira, l’esdeveniment més concorregut de tots els que s’organitzen al municipi al llarg de l’any i un dels que més visitants reuneix a tota la vegueria. Per fer-ho, us apropem a com serà l’edició de la represa, recordem els 19 anys del certamen i conversem amb l’ànima d’aquesta fira, el Grup Dona.
1. La fira de la recuperació
“La 19a Fira de Santa Llúcia serà la fira de la recuperació. La recuperació de l’estat d’ànim, la recuperació de la il·lusió i l’esperança, serà la fira dels retrobaments”. Així de clara es va expressar l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, en el moment de presentar els dinou anys d’un dels esdeveniments nadalencs més importants del país.
La fira, per tant, tornarà a omplir els carrers de Canyelles els dies 27 i 28 de novembre amb més de 350 parades de productes nadalencs, tradicionals, jardineria i floristeria, artesania i restauració, després que l’edició del 2020 estigués marcada per la pandèmia. L’any passat, la situació sanitària del moment i les restriccions del Procicat van obligar l’Ajuntament de Canyelles a suspendre la fira, però no el Nadal. De fet, el Consistori va apostar per fer una Fira de Santa Llúcia virtual i convertir la Sala Multicultural de la vila en el Nadal Màgic, una exposició per a la canalla que recreava el taller del Pare Noel. Aquesta edició, però, serà diferent i, amb més de 22.000 metres quadrats d’espai firal, Canyelles tornarà a reivindicar-se com a capital del Nadal, en una edició que es presenta amb ganes de recuperar el temps perdut i com a preàmbul del 20è aniversari, que se celebrarà l’any 2022.
2. Molt pendents de la pandèmia
La fira d’enguany, però, s’adaptarà a la nova normalitat i, encara que se celebri a l’aire lliure, caldrà portar mascareta. Les parades estaran reordenades per evitar aglomeracions i també s’ha dissenyat un circuit per millorar el flux de visitants. Des de l’Ajuntament assenyalen que l’objectiu és fer la fira “amb prudència, prioritzant la salut de les persones” i que, per això, hi haurà un equip de persones que s’encarregarà de controlar que tothom porti posada la mascareta, tant a l’exterior com a l’interior. Aquesta edició, de fet, s’ha triplicat el nombre de persones encarregades de la seguretat, amb un total de 90 persones contractades, ja que s’espera que més de 70.000 persones tornin a passejar per la fira.
Com altra de les mesures preventives per evitar que es produeixin aglomeracions i llargues cues a l’hora d’accedir a algunes zones de la fira, l’Ajuntament també ha posat a la venda entrades anticipades per poder visitar, per exemple, el Park Noel i l’Espai Harry Potter. “Tot i que hi haurà moltes mesures de contenció, la fira no es veurà afectada. El procediment serà el mateix que fem quan anem a un concert o a un camp de futbol, però això no ens ha de fer perdre les ganes de viure la fira”, apunta l’alcaldessa.
3. Amb ganes de recuperar el temps perdut
El gran índex de persones vacunades fa que Canyelles afronti amb “prudència, però també amb moltes ganes”, aquest cap de setmana de fira. Per fer-ho, han presentat un programa d’actes molt extens que dona el tret de sortida oficial a les celebracions nadalenques. A les parades podrem trobar, com dèiem, productes nadalencs i tradicionals, però la fira també ens proposarà exposicions i tallers infantils; ens permetrà demanar, novament, el nostre desig a l’Arbre dels Desitjos; podrem degustar la tradicional escudella de Nadal, olorar i tastar el torró acabat de cremar o beure una tassa calenta de xocolata belga; podrem picar el Tió Gegant; la canalla tornarà a il·lusionar-se visitant la Haima del Patge Vibó, la zona del Pol Nord, la botiga de Nadal o la màgia de Harry Potter, que tornarà a omplir el Castell de Canyelles.
A més, una de les grans novetats d’aquesta edició serà el Park Noel, un gran espai dedicat al Pare Noel, en el qual han col·laborat els artistes Lluís Amaré i José Luís Álvarez. Les famílies que visitin el parc es trobaran amb un espai ple de sorpreses per als més petits. Es tracta d’una casa de fusta, on els estarà esperant el Pare Noel. Aquest any, però, la canalla no podrà seure a la falda del Pare Noel i hauran de donar-li la carta garantint la distància de seguretat. Podran fer, això sí, una passejada per casa seva i, aquells que no hagin estat gaire bons aquest any, hauran de passar també per l’espai del carbó. L’objectiu és que l’espai vagi creixent i s’acabi consolidant com ho han fet altres espais de la fira.
A causa de l’elevada demanda per visitar aquest espai, l’Ajuntament ha avançat que el Park Noel i la màgia del Harry Potter no tancaran portes el diumenge quan s’acabi la fira, sinó que quedaran obertes perquè el cap de setmana següent, els dies 4 i 5 de desembre, els visitin les famílies que no hagin pogut fer-ho.
4. Una fira solidària
Un any més, la solidaritat esdevé un dels eixos vertebradors de la fira. Com és habitual, en la seva lluita contra el càncer, el Grup Dona de Canyelles tornarà a recollir fons amb la seva pròpia parada, que aniran destinats a la investigació del càncer.
També hi seran presents diverses entitats en defensa dels animals, com el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de la Mancomunitat Penedès-Garraf, que tornaran a ocupar el conegut Carrer dels Peluts.
Però a més, enguany, l’Ajuntament també ha decidit posar en marxa una campanya de suport a La Palma i, en especial, a les persones afectades per l’erupció del volcà Cumbre Vieja. Per aquest motiu, a la fira hi haurà una parada on es promocionarà l’artesania de l’illa i on es podran adquirir “plàtans solidaris” a un preu simbòlic d’un euro, uns diners que aniran destinats a l’illa i que serviran per col·laborar amb el Cabildo.
5. Els vint anys, a tocar
Tot i que encara no s’ha donat el tret de sortida a l’edició d’enguany, des de l’Ajuntament s’ha avançat que ja s’ha començat a treballar en l’edició del 2022 i que el galet de l’escudella de Canyelles serà l’element protagonista dels 20 anys de la fira. En aquest sentit, el galet estarà representat en diferents objectes, com ara espelmes, i serà la figura de les postres de Santa Llúcia: els galets de xocolata. “Aquest any ja podrem veure aquestes postres, però serà l’any que ve quan les presentarem com a postres oficials de la Fira de Santa Llúcia de Canyelles”, explica Rosa Huguet. Però més enllà del vintè aniversari, l’alcaldessa recorda que la pandèmia ens ha ensenyat a “viure el moment” i, per això, és més necessari que mai gaudir, aquest cap de setmana, del que s’ha creat a Canyelles.
6. Un projecte de poble
L’any 2003, i després d’una visita a la Fira de l’Avet d’Espinelves, un grapat de veïns i veïnes de Canyelles van decidir tirar endavant una fira de Nadal semblant, però sense grans pretensions, al seu poble. Així, de manera molt discreta i amb només trenta parades i una exposició, naixia la Fira de Santa Llúcia. Però la mateixa complicitat que va posar en marxa aquest projecte a la vila també va fer que anés creixent de mica en mica fins a consolidar-se i, dinou anys després, convertir-se en un projecte i una aposta de poble.
Durant els primers anys la fira es va mantenir força estable, amb un nombre similar de parades, la majoria locals. Irene Flores, membre del Grup Dona, recorda que el primer any va muntar una parada per vendre castanyes amb el seu marit, tots dos disfressats de castanyers. “Aquell dia ens vam adonar que hi havia les ganes, de tots els voluntaris, de tirar endavant la fira”, apunta. La introducció d’activitats relacionades amb el Nadal, però, es va fer de manera molt progressiva. De fet, el primer any, la fira es va celebrar només el diumenge al matí i va comptar amb la presència del Tomasot, la figura de bestiari festiu de Vilafranca que simula un gall negre del Penedès. Va ser el segon any quan ja va muntar-se la Casa del Pare Noel, possiblement sense saber que acabaria sent un dels pols d’atracció de la mostra i un dels punts més concorreguts.
7. La transformació de la fira
A mesura que avancen els anys, el poble de Canyelles es veu amb la necessitat de tenir una fira que s’adapti a la realitat. El nombre de paradistes s’incrementa, cada cop hi ha més persones que visiten la fira i, en definitiva, la il·lusió dels veïns per veure créixer la seva criatura fa que la fira s’acabi transformant.
De fet, serà amb el desè aniversari que la Fira de Santa Llúcia canviarà el seu format per celebrar-se, no només durant un migdia o un dia sencer, sinó durant tot el cap de setmana. “Va ser un pas important, però teníem clar que el volíem fer”, diu l’alcaldessa.
A partir d’aquest moment, els organitzadors de la fira apostaran per un programa d’actes molt extens, amb activitats que aniran des de la instal·lació d’una petita granja d’animals per a la canalla fins a la consolidació de la zona del Pol Nord. Des d’aleshores, la resposta dels visitants sempre ha anat al compàs d’aquesta transformació, si el programa d’activitats era llarg, les cues també ho eren.
8. La segona fira de Nadal més important de Catalunya
Més de 350 parades, 22.000 metres quadrats de fira, més de 70.000 visitants, 10.000 degustacions d’escudella servides, més de 3.000 cartes de nens i nenes lliurades al Patge Vibó, 12 zones d’aparcament… Aquestes són algunes de les dades que expliquen per què la Fira de Santa Llúcia de Canyelles ha esdevingut la segona fira de Nadal més important de Catalunya, només superada per la Fira de Nadal de Barcelona.
Amb el quinzè aniversari, la fira viu la seva època daurada. L’Ajuntament, de fet, veu com el certamen ja no pot créixer més, per raons de seguretat, i entre 1.000 i 2.000 sol·licituds per muntar una paradeta a la fira es queden fora, esperant el seu torn en una llarga llista. Tot i això, el gruix d’activitats es renova cada any, s’incorporen noves exposicions i la il·lusió de la gent mai es perd, tampoc en el moment més difícil.
9. La fira de la represa
Ningú s’esperava que a principis de l’any 2020 esclatés una pandèmia mundial que ho acabaria sacsejant tot, també la màgia del Nadal. Com és evident, la Fira de Santa Llúcia no es va poder celebrar com s’havia fet fins ara, tot i que sí que es van guarnir els carrers de Canyelles i es van fer diverses activitats paral·leles, com ara l’Espai Nadal, per no perdre l’esperit nadalenc i festiu que els caracteritza.
Sigui com sigui, aquest any la Fira tornarà a omplir els carrers de Canyelles. Ho farà, això sí, amb “prudència” i molt pendents de la crisi sanitària. Com bé deia l’alcaldessa el dia de la seva presentació, “aquest any celebrarem el 19è aniversari de la fira, però també estarem celebrant la fira de la recuperació de l’estat d’ànim, la fira dels retrobaments i la fira de l’esperança”.
10. “No hi ha una setmana a l’any que no es treballi per la Fira de Santa Llúcia”
Si hi ha algú que no creu en la màgia de Nadal és perquè encara no ha conegut les voluntàries del Grup Dona, una entitat molt arrelada i activa en la vida cultural i social de Canyelles i una de les peces claus en l’organització de la Fira de Santa Llúcia. Des de fa uns mesos, es troben en un racó de l’Ajuntament per preparar la decoració que aquest cap de setmana tornarà a guarnir els carrers de Canyelles
Traieu fum…
V: Sí. A mesura que s’apropa el dia de la fira, la dedicació va creixent i aquestes últimes setmanes hem estat treballant-hi pràcticament tot el dia.
M: I a més de preparar la decoració i fer les exposicions, també se’ns suma la feina de preparar tot el material per vendre a la nostra parada. Aquests últims dies ens dediquem a fer els ramets de la sort, garlandes de Nadal, centres de flors…
Quan comenceu a preparar la fira?
M: La feina grossa comença a finals de l’estiu. És a dir, a partir del mes d’agost ja ens comencem a trobar pràcticament cada matí per anar preparant la decoració i tot el que ens caldrà per a la Fira.
V: Realment no hi ha una setmana a l’any que no es treballi per la Fira de Santa Llúcia. Per exemple, un cop passada la fira, al gener o febrer, ja es comença a planificar com serà l’edició següent.
Quantes voluntàries formeu el Grup Dona?
M: Ara mateix som una vintena. Per poder fer front a tota aquesta feinada, el que intentem és aprofitar les habilitats de cadascuna. Les que saben cosir s’encarreguen d’arreglar o renovar quan cal el vestit del Pare Noel, algunes pinten o retallen, altres munten els ramets de la sort i els centres florals, altres fan l’escudella… Hi ha feina per a totes.
Ja heu començat a fer l’escudella?
M: El dijous acostuma a arribar tota la intendència a la Sala Multicultural: fogons, olles, cassoletes, aigua i tota la verdura necessària per fer-la. El divendres de bon matí arriba tota la resta de productes frescos i, aleshores, comencem a tallar-ho tot i a posar les olles al foc. Al llarg del migdia, la tarda i el vespre el brou anirà bullint i l’endemà, a partir de les nou del matí, tothom que ho vulgui ja pot menjar-ne.
És més feixuc elaborar la decoració de Nadal?
V: És el que més temps ens ocupa perquè volem que cada any la decoració sigui diferent. Si vas venir l’any passat i dissabte passeges per la fira, veuràs que hem tornat a canviar pràcticament tots els detalls. Aquest any hem apostat per un estil més americà, amb colors vermells i daurats.
M: Això vol dir més temps, però no més diners. Volem que la fira sigui sostenible i, per això, tot el material és reciclat d’altres edicions. Si l’any passat vam fer servir, per exemple, una catifa vermella, com que aquest any no la farem servir, hem decidit que amb ella farem els llaços de l’Arbre dels Desitjos.
Per tant, una fira sostenible i solidària.
M: Sí. Tots els diners que recollim a la nostra parada durant la fira van destinats a la investigació del càncer. De fet, a banda de la parada que fem per la Fira de Santa Llúcia, també participem en el Vadefires, en la Dixieland i en Sant Jordi, de manera que els diners d’aquestes quatre accions els destinem a fins solidaris.
V: Recentment hem fet una donació perquè l’Associació Marinada de Vilanova pugui comprar un aparell per tractar els limfedemes, però també hem fet donacions a l’Hospital de Sant Camil, a l’ambulatori del poble, a l’Associació Contra el Càncer… A més, aquest any hem cosit una seixantena de coixins per a les dones afectades de càncer de mama.
Teniu una gran responsabilitat.
M: Cada any que passa en tenim més. La fira va començar amb trenta parades, la majoria érem gent del poble i es feia durant mig dia. Ara hi ha més de 350 parades i ha esdevingut una de les fires més importants de Catalunya. Això s’ha de demostrar…
Recordeu com va néixer?
M: Va ser en una sortida del grup de Pastorets. Vam fer una excursió a Espinelves, a visitar la Fira de l’Avet, i en el viatge de tornada, després d’haver passat tot el dia allà, vam pensar: “per què no provem de fer una fira de Nadal al nostre poble?”. I dit i fet. Ho vam provar i ja fa 19 anys.
A tocar del vintè aniversari.
V: L’any que ve serà una edició molt especial, perquè, tot i que encara no podem avançar gaire cosa, el galet i l’escudella del Grup Dona seran protagonistes. Però no correm. Encara hem d’acabar de preparar tots els detalls d’aquest any. Un cop passi aquesta edició, ja ens hi posarem. Segurament, l’endemà de la fira.