Sant Fèlix viu una altra diada de 10, amb les quatre colles plantant castells de gamma extra

0
352

El 30 d’agost es va viure a Vilafranca una altra diada de Sant Fèlix memorable, amb les quatre colles punteres anant al màxim i totes elles plantant almenys un castell de gamma extra. En total se’n van veure deu, destacant el 3 de 10 dels Castellers de Vilafranca, el 4 de 9 de la Joves de Valls i la torre de 8 de la Colla Vella de Valls. Verds i vermells van ser les dues colles que van sortir més reforçades de l’exhibició.

Pilar de 6 per sota dels Falcons (foto: Aureli Ruiz).

Pilar de 6 carregat pels Falcons

Abans dels castells, la plaça de la Vila va tenir el seu millor prolegomen amb el pilar de 6 aixecat per sota carregat pels Falcons de Vilafranca, amb una última aixecada ràpida que va ser clau per a la consecució de l’espadat, i llenya quan el segon ja s’empassava sota la pinya durant el descens.

Arrencada de 10

L’arrencada de la diada va ser esplendorosa. Fidels a la cita amb el castell de deu, els Castellers de Vilafranca van obrir plaça amb el trumfo gros, el 3 de 10 amb folre i manilles. L’any passat l’hi van coronar, i va costar quatre temptatives descarregar-lo, ja per Tots Sants. Enguany amb un tronc molt més consolidat i un equip de folre i manilles que treballa a la perfecció, els verds van descarregar el primer castell de deu del 2023, i amb la sensació que en poden venir uns quants més, si s’ho proposen. En segona ronda van tornar-hi amb el 4 de 9 amb folre i agulla, que havien carregat tan sols tres dies abans a l’Arboç. Els penedesencs tenen entre cella i cella recuperar del tot aquest castell marca de la casa, que es van inventar el 1995 i que ara fa sis anys que no completen. Per Sant Fèlix el 4 es va agafar amb més bones mides que a la vila arbocenca, però el resultat va ser el mateix: en desfer-se el cas

7 de 9 amb folre verd per Sant Fèlix (foto: Castellers de Vilafranca).

tell exterior i quedar sol el pilar central, una fuetada va tirar el pilar enrere i tot seguit es va abalançar endavant. Castell carregat.

Lluny de desanimar-se, en tercera ronda van atacar el tercer gamma extra del dia, l’heterodox 7 de 9 amb folre. Un altre invent marca de la casa, que van descarregar per Tots Sants de 2012 i que no s’havia tornat a intentar mai. El castell, compost d’un 4, adossat amb un 3 en forma de 4 en la rengla central, té la complexitat de l’encaix de la pinya, el folre i els terços. L’estructura, en canvi, és molt estable, i els Castellers la tenen molt per mà, amb quatre 7 de 8 descarregats enguany. El primer intent el van desmuntar aviat, amb quints, perquè no tenia bones mides, però al segon intent van tornar a fer història en descarregar el segon 7 de 9: la doble estructura va pujar alhora fins a la cassoleta, l’enxaneta va travessar els dos poms de dalt, i el descens va ser molt patit pel 4 de 9, sobretot a l’alçada de quarts. Amb aquest èxit, el pilar de 8 amb folre i manilles final només podia anar bé. Els verds havien fet una altra gran diada de Sant Fèlix.

4 de 9 de la Joves (foto: Joves de Valls).

4 de 9 de la Joves

La Joves de Valls va ser l’altra gran triomfadora del dia. En una diada que sempre van a totes, on realment comença la seva temporada forta, els vermells van passar de no haver tirat cap gamma extra fins al moment a sortir de plaça amb tres, i la seva millor diada de tots els temps, comptant tres castells i pilar. Van començar conservadors amb el 3 de 9 amb folre, però a partir d’aquí van encadenar un magnífic 4 de 9 sense folre (el primer de 2023, que dona continuïtat als dos que van completar l’any passat), van coronar el primer 5 de 9 amb folre de l’any i van posar-hi la cirereta amb el seu 4t pilar de 8 amb folre i manilles descarregat, en què va ser clau la lentitud de descens de l’enxaneta per no castigar un pilar molt esforçat.

Torre de 8 de la Vella de Valls (foto: Colla Vella).

Torre de 8 carregada rosada

La Vella de Valls va presentar-se a Vilafranca amb el castell gran que més domina, el 4 de 9 amb folre i agulla, que va descarregar per quarta vegada enguany. A partir d’aquí, la diada es va tòrcer ja que la torre de 8 (la primera de 2023) va quedar en carregada, després d’un ascens que ja es veia molt esforçat. Al segon gamma extra del dia hi van seguir el 4 de 9 amb folre i el pilar de 7 folrat.

Torre de 9 malva

Els Minyons de Terrassa van obrir plaça amb una perfecta torre de 9 amb folre i manilles, la segona que completaven enguany (més una de carregada), però van fer llenya amb el 5 de 9 amb folre del tercer intent (en segona ronda n’havien fet un intent desmuntat), quan l’enxaneta ja baixava després de mostrar dubtes. En quarta ronda, ja tard i les altres tres colles havent acabat (als verds els faltava només el pilar), van bastir del 3 de 9 amb folre i el cinquena ronda el 4 de 9 folrat.

3 i 4 de 9 simultanis

Doblet de 9 dels verds a la diada de vigília (foto: Castellers de Vilafranca).

A la prèvia a la diada de Sant Fèlix els Castellers ja van mostrar el seu potencial, en la consecució del 3 de 9 amb folre i el 4 de 9 amb folre alhora. Un doblet de nou poc valorat però que té unes dificultats molt altes ja que requereix doblar totes les posicions dels castells i fer-ho amb garanties. Ho havien fet ja el 31 d’agost de 2001, i la Vella vallenca ho va fer per Sant Joan de 2018. Per fer-ho, calen molts castellers de tronc, fet que no es dona gaire sovint, a més de dues grans pinyes. I els de Cal Figarot ho van tornar a aconseguir, amb un 3 de 9 de bella factura i un 4 de 9 que va patir d’allò més durant el descens, a nivell de quarts. Els de verd també van alçar la torre de 8 amb folre, el 4 de 8 amb agulla i 3 pilars de 5 més dos de 4.

4 de 8 dels Xicots

4 de 8 dels vermells el dia 29 (foto: Xicots).

Els Xicots de Vilafranca també actuaven en la diada de vigília de Sant Fèlix amb un gran objectiu per a la colla: descarregar d’una vegada del 4 de 8. L’últim calia anar-lo a buscar per la diada del Roser de 2019, feia quatre anys. Entremig hi ha hagut dos anys de pandèmia, un 2022 de represa en què el van coronar dues vegades i el que també van carregar a la festa major de la Granada d’enguany. Tres llenyes seguides eren massa i el 29 d’agost per fi van poder tornar a descarregar el castell de vuit. Un carro gros molt millorat en relació al de la Granada, que es va veure amb confiança, i tan sols va mostrar un instant de dubte a la sortida del pom de dalt. Salvant els dos anys sense castells per la covid, els Xicots porten ara 25 anys seguits fent castells de vuit per la Festa Major.

Si el 4 de 8 va ser la cara, la creu va ser el 9 de 7 de segona ronda. Només n’havien fet dos intents (tots dos descarregats) el 2017. Ara encaraven la tercera temptativa, mostrant el bon gruix de castells nou (acompanyats de veterans) que tenen els vermells. Però el 9 de 7 se’ls va fer llarg. El 3 central va patir molt des del principi i el fet que l’enxaneta hagués de remuntar i baixar tres poms de dalt sencer va acabar passant factura. En va fer dos i quan ja baixava sense fer el tercer, van caure primer canalla i després la resta del castell. Els de Cal Noi-Noi van acabar la diada amb el 5 de 7, el 7 de 7 i el vano de 5.

4 de 7 femení

Com a colofó dels tres dies de castells, en la diada de Sant Ramon, el 31 d’agost, els Xicots van bastir un 4 de 7 de tronc íntegrament femení, que es va emportar una bona ovació de la plaça. Era el primer cop que els vermells per festa major feien un castell de set exclusiu de dones. Tot seguit van fer un intent desmuntat de 5 de 7 i el vano de 5. Els Castellers de Vilafranca van aixecar el 3 de 9 amb folre, el 4 de 8 amb agulla i dos pilars de 5 alhora. La diada s’havia d’acabar a les 4 i, tenint en compte l’hora que va començar, passats 2/4 de 4, no hi va haver temps per a la tercera ronda.

FER UN COMENTARI