Sant Quintí, pioner en impulsar la masoveria urbana en un edifici municipal

0
810

L’any que ve l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona té previst obrir una convocatòria perquè els veïns i veïnes interessades puguin sol·licitar accedir, en règim de masoveria urbana, a dos pisos de l’última planta de l’immoble de la Casa del General Weyler, de titularitat municipal. Es tracta d’una prova pilot que té per objectiu impulsar la rehabilitació d’edificis antics perquè puguin ser habitats de nou.

La masoveria urbana és un acord mitjançant el qual una persona propietària d’un habitatge en mal estat i desocupat, en cedeix l’ús per un temps determinat a una persona masovera a canvi que n’assumeixi les obres de rehabilitació i manteniment. Es tracta d’un règim de lloguer que, tal com recorda el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Toni Almirall, té un doble objectiu: “per una banda és un instrument per evitar la desocupació permanent dels habitatges vells i, per l’altra, ens permet fomentar la rehabilitació. A Sant Quintí no hi ha pisos de lloguer, però en canvi al nucli antic hi ha moltes cases velles tancades. Nosaltres amb aquest projecte el que pretenem és que els propietaris d’immobles vells i buits coneguin la masoveria urbana i puguin replicar la iniciativa”.

L’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona participa en un programa de la Diputació de Barcelona per promoure aquest règim de lloguer i és el primer municipi de la vegueria Penedès en fer-ho. De fet, fa només unes setmanes la Diputació va lliurar un estudi de viabilitat del projecte i va anunciar que li atorgaria 40.000 euros per començar a arranjar els elements comunitaris. Segons Almirall, amb aquesta primera partida es preveu arreglar la teulada i de cara a l’any vinent es buscaran més recursos per condicionar la resta d’elements comuns. Un cop fetes aquestes millores, el consistori farà una convocatòria pública perquè qui vulgui accedir als pisos a canvi d’un lloguer assequible i de rehabilitar-los pugui fer-ho.

Els contractes de masoveria urbana permeten accedir a un habitatge de manera més assequible pagant una part del lloguer a través de la realització de les obres d’arranjament que necessiti l’habitatge i que prèviament s’hagi pactat amb la propietat. El regidor d’Urbanisme i Patrimoni quintinenc apunta que els dos pisos que es posaran a disposició s’adreçaran a un perfil molt determinat: “pensem en joves emprenedors que tinguin habilitats per arreglar-se ells mateixos els pisos seguint uns requisits tècnics mínims que marcarem des de l’Ajuntament”.

La Casa del General Weyler és un edifici d’habitatges de propietat municipal, que va ser construït entre els segles XVIII i XIX i que antigament havia estat un hostal. És de l’Ajuntament des de l’any 1931 quan el fill del general Valeriano Weyler i Nicolau (que va arribar a Sant Quintí durant la tercera guerra carlina) va llegar-lo a la casa a la vila perquè s’obrís un centre d’acollida de nens pobres.

 

FER UN COMENTARI