Diumenge tindrà lloc a Sant Quintí de Mediona la dotzena edició del Mata-Degolla; una fira que en pocs anys s’ha anat fent un lloc en el calendari festiu de tardor a la comarca gràcies a la recreació teatral de l’entrada al poble de l’exèrcit borbònic a mata-degolla l’any 1714, en el marc de la Guerra de Successió, que va suposar la mort de bona part de la població resistent i la crema de quasi totes les cases que aleshores tenia Sant Quintí, unes 140.
Això va passar el 10 de gener de 1714, en ple setge de la ciutat de Barcelona. Les tropes borbòniques pretenien cobrar a la població de la vegueria de Vilafranca un impost per ajudar a la manutenció de les tropes comandades pel duc de Berwick. Com que cap municipi del Penedès volia pagar-lo, l’exèrcit castellà va enviar un contingent de soldats per cobrar l’impost, que es van trobar amb una forta resistència a Sant Martí Sarroca, on un grup de pagesos els va emboscar i els va matar. Com a represàlia, els borbònics van enviar 2.500 soldats a Sant Quintí, on s’havien fet forts els rebels penedesencs, i van passar la població a mata-degolla. D’aquí ve el nom de la fira.
Són ja dotze anys de Mata-Degolla; una fira que té com a singularitat la recreació d’aquells fets. Durant tot el matí de diumenge es podrà trobar al nucli antic un campament militar borbònic amb explicacions didàctiques de la vida dels soldats; un campament dels defensors catalans, amb una demostració d’instrucció del segle XVIII, preparació de la munició, vestimenta i armament de les unitats, desfilades dels grups, etc.; l’ambientació carrer del poble arrasat; la representació de l’entrada dels exèrcits borbònics i la defensa de la població, amb el Ball d’en Serrallonga de Sant Quintí; i finalment, al migdia, a la plaça de la Pallissa Roja, el combat final entre els dos bàndols, amb la participació del regiment d’hússars hongaresos de Moià, els Miquelets de Catalunya i els Miquelets de Badalona. Al llarg del matí, doncs, hi haurà una vuitantena d’actors i actrius que transportaran el públic de la fira a principis del segle XVIII.
Com a novetat, enguany a la plaça Prat de la Riba (sota l’Ajuntament) hi haurà un espai de jocs d’època (infantils i per a adults).
Els fets de Sant Quintí no són verídics. El llibre de defuncions del Bisbat de Barcelona, només parla de quatre morts. No hi va haver cap Mata Degolla’. De fa temps que una pseudo historiadora tergiversa la cultura i el folklore quintinenc.