Sant Sadurní diu prou als ocupes de la caserna

0
400
Foto: Ràdio Sant Sadurní

Sant Sadurní viu des de fa mesos una onada de robatoris i baralles amb violència que han generat inseguretat i malestar entre els veïns. Els responsables són un grup de joves que, des de fa uns mesos, havia ocupat alguns dels pisos de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Robatoris a comerços del municipi amb amenaces de mort, baralles amb arma blanca, obertura de cotxes, punxada de rodes han estat una constant que fins ara no era habitual al poble. L’últim episodi es va viure entre dijous i divendres de la setmana passada, quan agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra van acabar detenint cinc d’aquests joves que anaven armats amb navalles i que havien provocat baralles i aldarulls en diversos punts del municipi. Un d’ells, ferit per arma blanca, va ser ingressat a l’Hospital Comarcal i els altres quatre van ser deixats en llibertat al cap d’unes hores i van tornar a la caserna de la Guàrdia Civil.

Farts de l’onada de delinqüència que s’arrossega, els veïns es van concentrar el mateix divendres a la tarda davant de la caserna per expressar el seu malestar i per mostrar el seu rebuig a la celeritat amb què la justícia els va deixar anar. Concentració que es va repetir dissabte, diumenge i dilluns. Davant el clima de tensió, es va desplegar un dispositiu amb agents de l’àrea de mediació i els antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que van establir un cordó policial al voltant de la caserna durant tot el cap de setmana, per evitar enfrontaments.

Es van viure veritables moments de tensió quan dijous a la tarda alguns veïns, pel seu propi peu, van aconseguir accedir a un dels pisos ocupats i van començar a llençar per la finestra matalassos i altres pertinences dels ocupes. També dissabte, en plena concentració, dos dels ocupes van intentar escapar per la part darrera de la caserna i es va iniciar una persecució per part d’alguns dels veïns concentrats, amb llançament de pedres inclòs.

La concentració del dilluns a la tarda va ser la més secundada. Prop de 300 persones es van reunir al voltant de la caserna, on es va llegir un manifest en el qual es va voler pacificar la situació i desvincular-se d’una voluntat racista.

Aquest dimarts, i després d’un cap de setmana mogudet, els cossos de seguretat han informat que les persones conflictives que ocupaven l’edifici haurien abandonat el municipi. L’Ajuntament, per la seva part, ha anunciat que s’ha activat un dispositiu per retirar portes i finestres de la caserna, dur a terme treballs de neteja per garantir la salubritat de l’entorn, retirar andròmines i altres elements que podrien posar en risc la seguretat de la caserna i actuacions per minimitzar la possibilitat de noves ocupacions i situacions conflictives.

Un any d’ocupació

Just ara farà un any, després de 14 anys tancada i abandonada, el col·lectiu Arran va ocupar l’edifici de la caserna de la Guàrdia civil amb la voluntat de destinar-la a habitatge social. Des d’aleshores, la caserna ha estat ocupada per famílies que s’hi troben per necessitat, però també per persones conflictives que han protagonitzat constants incidents que poden ser tipificats com a delicte. Davant d’aquesta complexa situació, l’Ajuntament fa mesos que està fent totes les gestions possibles amb el Ministeri d’Interior perquè posi remei a l’ocupació.

I és que l’edifici de l’antiga caserna encara el dia d’avui és propietat del Ministeri de l’Interior, malgrat el compromís aprovat en els pressupostos generals de l’Estat de retornar-la, aquesta i les d’altres municipis, als respectius ajuntaments, qui en el seu dia van cedir els terrenys. 

FER UN COMENTARI