Sant Sadurní, el Vendrell, Sant Pere de Ribes i Vilanova hauran de tenir un 15% d’habitatge social

0
2037

El director de Promoció de l’Habitatge de la Generalitat, Albert Toledo, va dir dimarts al matí durant el Fòrum Gran Penedès que organitzava la patronal FEGP al restaurant Marejol de Vilanova, que l’administració catalana és a punt d’aprovar un Pla Territorial sectorial de l’Habitatge que obligarà els municipis on es detecta que hi ha més necessitat a destinar el 15% del parc d’habitatges nou a habitatge social, en un període de quinze anys. Aquest percentatge, doncs, quedarà fora del mercat lliure.

Segons les dades estadístiques de què disposa la Generalitat, a les tres comarques del Penedès històric són sis els municipis afectats: Sant Sadurní, el Vendrell, Vilanova, Sant Pere de Ribes, Sitges i Cubelles. Tots costaners, doncs, on el preu de les cases és més car, com també Sant Sadurní (interior, però amb preus elevats), i una excepció, el Vendrell, on la pobresa és més extensa i, per tant, en requereixen també més.

El Departament de Territori també té detectada una segona línia de municipis amb un volum important de necessitats socials, on la demanda no és tan forta i que haurà d’arribar al 5% del parc públic d’habitatges de lloguer en tres quinquennis. Són Gelida, Vilafranca, Santa Margarida i els Monjos, l’Arboç, Calafell i Cunit. És a dir, la resta de municipis penedesencs amb un volum important de població.

Toledo va explicar que en els darrers cinc anys no hi ha hagut pràcticament cap promoció d’habitatge social a cap de les tres comarques. Només una, l’any passat, al Garraf. Ara bé, mentre que Vilafranca i el Vendrell disposen de prop de 1.400 pisos socials, a Vilanova amb prou feines se superen els 900. Toledo explica que les diferències “deriven dels plantejaments urbanístics, en funció de les reserves de sòl fetes; és una decisió política de cada moment de cada municipi”. Percentualment, qui més hi ha destinat és el Vendrell (12,2% del total), mentre que Vilanova, Sant Pere de Ribes i Sant Sadurní estan entre el 8,7% i el 8,9%. La mitjana catalana s’acosta al 7%.

Toledo considera que actualment cal ampliar l’oferta de lloguer social i també destinar els habitatges buits existents a la mateixa finalitat.

FER UN COMENTARI