Del 15 al 22 de juny tindrà lloc a Sant Sadurní, com és tradició, la Festa de Barris, que enguany s’escau en les dates més tardades, quasi fins a tocar Sant Joan, atès que estan condicionades pel quan cau el dia de Corpus. Durant set dies, un per cadascun dels sis barris que formaven Sant Sadurní a finals del segle XIX –més el de l’Ajuntament–, la vila gaudeix de les tradicionals catifes de flors que manté el barri de l’Església, de la falla que des de l’any 1977 prepara el barri Diputació i de les nombroses festes nocturnes de les cases particulars on no falten mai el cava i la coca.
Recuperades al segle XIX
L’origen de la Festa dels Barris té, com a moltes altres manifestacions festives tradicionals, un accentuat passat religiós i gira a l’entorn de la festivitat de Corpus. És difícil precisar des de quan se celebren, però se sap del cert que la seva recuperació va ser a finals del segle XIX i que des d’aleshores ja no s’han deixat de celebrar, exceptuant el període de la Guerra Civil.
Un barri per dia
La festa conserva la tradició dels set barris: comença un dijous, amb la festa del primer barri, i acaba una setmana més tard, amb el rengle de l’últim: l’ordre és Ajuntament, Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval.
Tot i que es manté la tradició dels rengles, en què les dones van abillades amb mantellina i els homes porten bastó i clavell a la solapa, i en què les administradores porten la coca i la Banda dels Barris els acompanya al so d’El ball de la mantellina i de Sota la doble àliga, amb els anys han anat perdent protagonisme les enramades, les completes i els concursos de barri, per deixar pas a actes més lúdics i festius, com les tronades i castells de focs, la xocolatada i activitats per a la canalla i les festes de la nit.