S’aprova el Pla Local d’Habitatge de Vilafranca, que preveu desenvolupar 43 accions fins al 2026

0
723

Dimarts el ple municipal de Vilafranca va aprovar inicialment el Pla Local d’Habitatge per al període 2021-2026, que ha d’esdevenir un instrument de planificació i programació de les polítiques municipals en matèria d’habitatge. El Pla va tirar endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, CUP i Ciutadans i l’abstenció d’ERC i Vilafranca en Comú.

En la seva intervenció la regidora d’Habitatge, Lourdes Sánchez, va destacar la participació transversal amb la qual ha comptat aquest pla, tant a nivell tècnic, com polític i ciutadà i va apuntar els tres objectius que es pretenen assolir amb ell: assegurar l’accés i permanència a l’habitatge, millorar l’estat i conservació dels pisos i cases i dotar l’administració d’eines i recursos per fer política proactiva per a persones amb dificultats per accedir a un lloc on viure.

Per tirar endavant el Pla Local d’Habitatge s’ha fet una diagnosi, un procés de participació ciutadana telemàtic amb agents socials que intervenen en matèria d’habitatge al municipi i una enquesta en línia. A partir d’aquí s’han traçat 43 actuacions, de les quals la meitat ja s’estan duent a terme: “el Pla neix amb una bona base gràcies a les polítiques d’habitatge pioneres que s’han dut a terme durant aquests darrers anys i de les quals ens sentim molt orgullosos”, indicava Sánchez, fent referència al  Programa de rehabilitació d’habitatges amb finalitat social i la Borsa de mediació de lloguer social.

Les principals inversions

Les inversions pressupostàries més importants que preveu inicialment el pla durant la seva vigència són dotar d’1.980.000 euros el Programa de rehabilitació amb finalitat social, la reforma de l’antic edifici d’urgències de l’Hospital Comarcal al carrer Vidal per a allotjaments temporals, quantificada amb 950.000 euros,  i la compra d’habitatges de tempteig i retracte amb una dotació prevista de 720.000 euros. A més, el Pla contempla la possibilitat d’implantar programes nous, com l’habitatge compartit, la masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu.

Els dos regidors de la CUP i el de Ciutadans van votar a favor d’aprovar inicialment aquest pla. La cupaire Maria Ramon justificava el sentit del seu vot “perquè creiem en moltes de les propostes que apareixen en aquest pla”, al mateix temps que advertia al govern que vetllarien perquè es desenvolupés i es dotés de recursos. Esquerra Republicana i Vilafranca en Comú, tot i valorar positivament la presentació del Pla Local d’Habitatge, van abstenir-se i van anunciar la presentació d’al·legacions. En el cas dels republicans el seu portaveu, Pere Sàbat, celebrava que “després de 10 anys de política poc ambiciosa en matèria d’habitatge, puguem debatre el pla, però considerem que es queda curt i no posa eines de veritat per capgirar la crisi de l’habotatge que viu Vilafranca”. Per la seva banda, el regidor de VeC, Ramon Arnabat, coincidia en el fet que “el pla es queda curt” i demanava més inversió per tirar-lo endavant.

Gent sense casa i cases sense gent

Les actuacions del Pla Local d’Habitatge s’han fixat a partir d’una diagnosi que ha posat de manifest, entre altres, que a Vilafranca hi ha 900 habitatges buits, 173 dels quals pertanyen a grans tenidors.

Pel que fa a l’oferta d’habitatge, principalment és de compra-venda de segona mà, però la demanda és bàsicament de lloguer. Justament,  el preu mitjà del lloguer a la vila és de 650 euros i, segons va indicar la regidora Sánchez, la demanda exclosa d’habitatge (habitants que han de dedicar més del 30% dels seus ingressos per pagar l’habitatge) està per sota d’altres ciutats del voltant.

FER UN COMENTARI