Ja està tot a punt perquè comencin les obres de la segona fase del Vinseum i que suposaran l’enderrocament de l’edifici de Cal Pa i Figues per construir-ne un de nou de 3.700 m2. De fet, fa unes setmanes va acabar el trasllat, que havia començat el mes de juny, de les 5.000 les peces que hi havia a Cal Pa i Figues i que han quedat dipositades a una segona nau de Cal Berger. Tal com ha explicat el director del Vinseum, Xavier Fornos, les naus de Cal Berger volen ser una reserva modèlica, “es tracta d’unes instal·lacions de 1.000 m2 de reserva, un espai de magatzem que té cura d’un patrimoni que no s’oblida, sinó que es cataloga i es classifica”. En aquest sentit, ha anunciat jornada de portes obertes al mes de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, ja que “no es pot entendre les obres de la segona fase del Vinseum sense l’espai de reserva de Cal Berger”. I és que aquestes dues naus funcionaran com un servei de reserva centralitzat del Vinseum, on també s’hi traslladaran les peces d’arqueologia que actualment estan al magatzem del Palau Baltà.
La segona fase de les obres del Vinseum tenen un pressupost de 4,5 milions d’euros, el 50% dels quals es finançarà amb fons europeus FEDER, pel que fa a la resta, es preveu que la Diputació de Barcelona n’aporti un milió i s’espera que la resta provingui de l’1% Cultural i de la Generalitat.
29.000 usuaris durant el 2017
Pel que fa al balanç de visites, activitats i exposicions del 2017, el Vinseum ha tancat l’any amb 29.050 usuaris (visitants a l’exposició permanent, a les temporals, assistents a les activitats culturals, etc) una xifra lleugerament inferior a la d’altres anys (4%), però tot i així molt per sota de la mitjana de descens d’usuaris que han patit els museus a Catalunya (11%). Dins d’aquest capítol on sí que s’ha produit un increment destacable ha estat en el públic escolar (1.150 alumnes) que ha incrementat un 45% respecte el 2016. Quant a les exposicions, el 2017 se’n van programar quatre, tres de les quals de producció propia, cosa que representa uns 1.500 visitants de mitjana.
Com a objectius a assolir per aquest any, des del Vinseum s’han proposat treballar per superar els 30.000 usuaris i per continuar impulsant iniciatives per universalitzar l’accés de totes els públics (tarifes reduïdes, adhesió a programes com Apropa Cultura, etc). A més, tal com va destacar Fornos, es treballarà també per millorar el discurs museogràfic i per impulsar encara més les activitats organitzades amb col·laboració amb altres entitats.
Novetats per al 2018
Entre les novetats destacables per enguany, destaquen les tres exposicions temporals que es programaran i que se sumaran a la que es pot veure actualment. Seran: La fi és el principi, sobre les pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica (del 9 de març al 29 d’abril), 25 anys de Firart (del 24 d’agost al 7 d’octubre) i Sireni & Co, per posar en valor la col·lecció de paleontologia del museu i sobretot una de les seves peces més importants: l’holotip de sireni (del 14 de desembre al 21 de març).
A més, s’organitzarà per primera vegada un festival dedicat al pensament i a la filosofia. Serà del 18 al 22 d’abril i s’ha batejat amb el nom de Vilapensa. Durant cinc dies s’organitzaran conferències, taules rodones i activitats on el coneixement humanista i transversal serà el protagonista.