Els baixos nivells de pluja registrats durant els mesos de la primavera, juntament amb la calor intensa de juny i juliol, han fet que la collita s’iniciï uns dies abans del que és habitual. La pluviometria registrada durant la primera meitat de l’any ha estat a l’estàndard de la zona. Tot plegat fa preveure que la collita sigui similar a la de l’any passat en nombre de kilos de raïm.
Un dels fets a destacar és l’excel·lent sanitat que presenta el raïm. La combinació d’un hivern on les temperatures han estat més aviat fredes, i elevades durant els mesos previs a la collita, fa que el nombre de larves d’insectes i fongs que poden afectar al raïm i el cep disminueixi. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, també ha destacat el volum del raïm d’enguany: “Durant els mesos de primavera i estiu hem tingut registres rècord de temperatures. Aquest fet ha provocat que el volum del raïm sigui menor al habitual com va passar durant el 2016, si bé el fruit és de més qualitat”.
La verema ha començat amb la collita de les varietats Chardonnay i Pinot Noir, totes dues destinades a l’elaboració de vins escumosos Clàssic Penedès. A més a més, també s’han collit algunes vinyes de Gewürtztraminer i Muscat. Olivella ha anunciat que es preveu que en la segona quinzena d’agost s’iniciï la collita de les varietats tradicionals penedesenques com el Macabeu, i al setembre el Xarel·lo.
Es preveuen també graduacions altes i bones maduracions. Aquest darrer fet influirà especialment en l’increment d’intensitat de color dels vins negres. Les varietats negres, destinades també a l’elaboració de vins rosats, es preveu que es comencin a collir a principis de setembre.