Els Serveis Socials del Vendrell van atendre el 2016 un total de 2.438 famílies, 485 de les quals hi van recórrer per primera vegada. Les problemàtiques econòmiques (932) i les laborals (777) van concentrar gairebé la meitat dels casos atesos. Un fet que s’atribueix a la situació de desocupació en què es troben molts ciutadans, amb un atur de llarga durada que comporta serioses dificultats econòmiques.
Segons ha desgranat Josep Miquel Beltran, cap dels Serveis Socials, durant el 2016 es van atendre 577 famílies amb uns ingressos inferiors a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (589 euros); 166 famílies sense cap tipus d’ingrés i 153 amb problemes de deute, principalment per pagar despeses de subministrament. També es van rebre 426 famílies que tenen dificultats econòmiques perquè els seus membres estan a l’atur i no cobren cap tipus de subsidi i 80 que sobreviuen com poden, ja sigui realitzant treballs esporàdics, feines en l’economia submergida o activitats marginals com recollir ferralla per posar-la a la venda.
Amb tot, el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosálvez, ha explicat que el grau de cobertura de la població és correcte i que els temps de resposta són raonables en comparació amb als que se solen donar a la resta de la demarcació”.
El 2017, els principals esforços se centraran a dotar-se de nous recursos per fer front a les problemàtiques econòmiques, augmentar les sinergies amb l’EINA, el SEPE i el SOC per donar sortida a les persones amb dificultat d’accés al món laboral, incrementar els convenis amb entitats financeres perquè cedeixin més pisos per al lloguer social i millorar l’atenció a la gent gran. Durant el 2016 s’ha fet una radiografia del col·lectiu d’edat comprès entre els 79 i els 99 anys, que ha permès detectar les seves necessitats i dissenyar accions per a fer-hi front. Una de les més ben valorades ha estat la col·locació de detectors de fum en més de 60 habitatges.
204 sospites de maltractament
Al llarg del 2016 els Serveis Socials van atendre 204 casos amb sospita de maltractament per part de la seva parella. 55 dones hi van acudir assegurant que havien patit violència física, 52 reconeixent que sofrien maltractament psicològic, quatre afirmant que són maltractades econòmicament i tres denunciant abusos sexuals no consentits. També durant el 2016 quatre dones van ingressar als pisos d’acollida, als quals es pot recórrer quan es prova la violència i s’emet una ordre de cerca i captura per l’agressor.
Des dels Serveis Socials s’assegura que encara són moltes les dones que no s’atreveixen a denunciar. “Acudeixen a nosaltres per ser escoltades i rebre ajuda psicològica”, explica Beltran.