Votar en referèndum la independència d’un país és la cosa més normal del món. En els darrers 150 anys n’hi ha hagut a manta, i en molt pocs casos, poquíssims, s’ha fet de forma acordada amb l’Estat. Vegem-ne uns quants exemples.
En les darreres dècades hi ha hagut dos grans blocs de referèndums al món, que són els derivats de la desintegració de l’antiga Unió Soviètica i de l’antiga Iugoslàvia. Això a banda, hi ha hagut el doble referèndum del Quebec, el més recent a Escòcia, i altres més exòtics com els de les repúbliques ucraïneses de Donetsk i Lugansk, els de Sudan del Sud, Timor Oriental, Eritrea i, ja una mica més lluny en el temps, fa més de 50 anys, a Malta, Guinea, Mongòlia o Islàndia. Fins i tot Gibraltar o Puerto Rico han fet referèndums d’autodeterminació, però en aquest cas per mantenir-se dins del Regne Unit i per agregar-se als Estats Units, respectivament. Per tant, consultar la població sobre el futur polític de les nacions, ni és nou, ni és un rara avis.
Desintegració de l’URSS
Els estats que hi ha actualment al món no ho són per gràcia divina des de temps immemorials. D’estats sempre se’n creen, dissolen, canvien fronteres, agreguen i segreguen. L’any 1991 hi va haver una gran onada de formació de nous estats, arran de l’ensulsiada de la Unió Soviètica. Les pioneres van ser les repúbliques bàltiques, que ja l’estiu de 1989, fins i tot dos mesos i mig abans de la caiguda del mur de Berlín, van fer la Via Bàltica per la Independència, que és el referent de la Via Catalana per la Independència de 2013: entre un milió i mig i dos milions de persones es van agafar de la mà al llarg dels 560 quilòmetres que separen les tres capitals: Vílnius, Riga i Tallin. Al cap d’un any, el 8 de maig de 1990, Estònia proclamaria la independència, que Moscou consideraria il·legal, i després es faria el referèndum (sense valor legal) i la proclamació de la independència, sota l’amenaça dels tancs soviètics. Rússia tan sols trigaria quinze dies a acceptar el resultat.
Després dels països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània), la quarta república que va emprendre el seu camí aquell mateix 1991 va ser Ucraïna, que després de molts segles de subjugació russa, va proclamar primer la seva independència des del Parlament, i després la va ratificar en referèndum.
La mateixa Ucraïna va viure fa tres anys una onada de protestes i disturbis entre russòfons i pro-europeus, que va acabar amb la segregació de dues regions (Donetsk i Lugansk) a tocar de Rússia, on la majoria de la població és d’origen rus. Els referèndums es van fer sense observadors internacionals, sense reconeixement per part del govern ucraïnès ni de la Unió Europea, ni dels Estats Units, amb destrucció de paperetes prèvia, amb disturbis, trets al carrer, tancament d’urnes abans d’hora… Només Rússia li ha donat validesa.
A Moldàvia, també exrepública soviètica, al cap de tres anys de la independència van convocar un referèndum per rebutjar agregar-se a Romania.
De l’antiga Iugoslàvia
De l’antiga Iugoslàvia n’han sorgit set estats diferents, i tots menys Sèrbia (que era el dominant) han passat per un referèndum. El primer va ser Eslovènia, que el va convocar tenint en contra el Tribunal de la Federació Iugoslava. Quan va proclamar la independència, al cap de mig any, va patir la invasió de l’exèrcit; el conflicte bèl·lic va durar deu dies.
A Bòsnia i Hercegovina, el referèndum es va fer contra la voluntat sèrbia; la minoria serbobosniana el va boicotejar i quan es va proclamar la independència (com a conseqüència del resultat de la consulta), Sèrbia va atacar i el país es va atomitzar. La cruenta guerra civil, amb destrucció de ciutats, neteja ètnica, etc., va acabar amb la intervenció de l’ONU. La guerra es va acabar el 1995, tres anys després.
Montenegro era l’única regió que després de la desintegració iugoslava s’havia quedat annexionada a Sèrbia. Fins que se’n va voler separar. Com que la Unió Europea i l’OTAN no ho veien bé, li van imposar unes condicions excepcionals per segregar-se: un referèndum amb una participació mínima del 50% (hi van votar el 86,5%) i un 55% de vots favorables a la independència (el sí va obtenir el 55,5%).
Kosovo primer va declarar la independència i una setmana després va fer el referèndum. Es va exigir un quòrum del 66,7% i, tot i el boicot serbi, van votar-lo el 87% dels censats. Val a dir que molts països, entre ells Espanya (també Rússia i la Xina), encara no han reconegut la seva independència. Però ho és.
Doble referèndum al Quebec
La regió francòfona del Quebec ha votat en dues ocasions la seva independència del Canadà, i en tots dos casos el resultat va ser contrari, el 1980 amb el 59,56% de vots contraris i el 2005 amb el 50,6% i una participació del 93%. 50.000 vots de diferència, tan sols, van determinar el futur de la regió, en un dels pocs casos al món de referèndum pactat amb l’Estat, i vinculant. Val a dir que amb aquell resultat, el Canadà va entendre que tenia un problema… i va buscar fórmules per resoldre’l. Va reconèixer el Quebec com a nació, li ha donat un alt nivell d’autonomia política i fiscal, plenes competències en educació, salut, codi civil, recursos naturals, policia, etc. Així, malgrat que segons les enquestes avui dia hi ha a la zona menys sentiment canadenc que mai, el fervor independentista ha baixat quinze punts.
Escòcia, amb pacte
L’altre cas de referèndum recent i pactat amb l’estat és el d’Escòcia. El creixent sentiment independentista va culminar amb una votació que va decidir mantenir l’statu quo.
Gibraltar britànica
Gibraltar forma part del Regne Unit des de 1713, pel Tractat d’Utrecht. Tot i que geogràficament està dins de la península Ibèrica, els seus habitants se senten britànics com els que més, i no admeten per cap concepte que Espanya pugui reclamar el penyal com a part del seu territori. Tant és així que l’any 2002, després que el secretari de Relacions Exteriors britànic Jack Straw declarés a la Cambra dels Comuns que caldria cercar una solució a la reclamació de la sobirania de Gibraltar per part espanyola, i de llançar la idea de compartir sobirania, el govern gibraltareny va convocar un referèndum i el 99% dels seus habitants van deixar clar que no en volien saber res, d’Espanya. Talment com ja havien fet el 1967.
Puerto Rico i les Malvines
L’illa caribenya de Puerto Rico (antiga colònia espanyola, fins que va ser envaïda pels Estats Units el 1898) té l’estatus d’Estat Lliure Associat als EUA. Fins a cinc vegades (als anys 1967, 1993, 1998, 2012 i el passat 11 de juny) han votat sobre quina relació volen mantenir amb els Estats Units, i la independència és sempre una opció molt minoritària (1,5% l’últim cop). Solia guanyar mantenir-se com estan, si bé en els darrers anys guanya convertir-se en el 51 estat dels Estats Units. Però el resultat no és vinculant, al juny només va votar el 23% del cens i als EUA ja els va bé seguir com fins ara.
També a les illes Malvines (Falkland Islands) hi va haver el 1982 un referèndum per decidir si mantenir-se com a britàniques o tornar a l’Argentina, que les reclamen com a seves des que van ser ocupades el 1833.
Mongòlia, Noruega i Algèria
Altres països que han passat prèviament pel referèndum són Mongòlia (només s’hi van escrutar dues terceres parts de les paperetes), Noruega (inicialment va proclamar la independència, que Suècia va considerar un acte de sedició i, després d’una negociació, va imposar el referèndum) i Algèria (primer es va fer a tot França, amb un 75% de vots favorables, i després a la colònia africana, després de vuit anys de guerra cruenta).
Dilluns va votar el Kurdistan, el 2018 ho faran les Fèroe
El darrer cas és el del Kurdistan iraquià, on la consulta es va fer aquest dilluns, amb una alta participació però sense reconeixement ni de l’Iraq, ni de l’Iran, ni de Turquia (només el reconeix Israel).
Finalment, pel 25 d’abril de 2018 hi ha convocat el referèndum de la nova constitució de les illes Fèroe, que inclourà el dret a l’autodeterminació i la preparació per a un referèndum per independitzar-se de Dinamarca.