S’inaugura la remodelació i ampliació de la Casa de la Festa Major de Vilafranca

0
1103

Finalment, Vilafranca disposa de la renovada Casa de la Festa Major. Després de més de tres anys i mig d’obres, des de febrer de 2018, amb la fallida d’una de les empreses que s’havia adjudicat el projecte i la covid-19 pel mig, finalment dimarts a la tarda es va inaugurar la remodelació i ampliació de la Casa de la Festa Major, on s’hi exposen els elements dels seguici folklòric festamajorenc i es pot fer un recorregut per la seva cercavila, amb interactivitat, so ambient i mil i un detalls que fan la visita molt atractiva.

Si l’anterior Casal de la Festa Major tenia 312 m2, l’actual en suma 662, gràcies a l’edifici annex que dona al carrer Muralla dels Vallets i que ha passat a ser l’entrada principal i botiga de l’equipament. Allà hi comença la visita, amb els quatre Capgrossos donant la benvinguda. Al primer pis, salvant el desnivell, s’accedeix a la sala hexagonal, l’antic mercat del peix, on hi ha exposats quasi tots els elements i peces de la Festa Major. Cada ball té el seu plafó, les seves fotos, i es pot anar avançant per l’exposició com si es tractés de la cercavila. A més, a mesura que es passa per davant de determinats plafons, un sensor activa una sonoritat que hi té relació. També al mig de l’hexàgon hi ha uns plafons audiovisuals que s’activen en passar pel mig. I hi ha una simulació virtual de com seria entrar i ser portador del Drac.

Audiovisual i aula didàctica

A més a més d’aquest tast de la festa major de Vilafranca, al segon pis hi ha una sala polivalent o es projecta un audiovisual realitzat per Punt TV que fa un recorregut per tots els balls i elements tradicionals de l’FM: cercavila, ball de foc, entrada de Sant Fèlix, goigs, castells. Finalment, a la tercera planta hi ha una aula didàctica per fer-hi tallers i activitats infantils.

La renovada Casa de la Festa Major obrirà cada dia, exceptuant els dilluns. També farà jornada de portes obertes del 6 al 14 de novembre (amb l’excepció del dilluns).

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha explicat que l’objectiu de la Casa de la Festa Major “no és explicar amb detall la festa major sinó que el visitant el gaudeixi i la visqui amb tot el seu esplendor”, alhora que ajudar a ser un pol d’atracció de visitants cap al centre de la vila, juntament amb el Vinseum i Cal Figarot.

L’alcalde Pere Regull i el cap del Servei de Cultura, Àngel Om, visitant l’exposició.

L’alcalde Pere Regull veu la Casa de la Festa major com “un aperitiu del que és la Festa Major, els hem de posar la mel a la boca i després treure’ls-hi i que vinguin”, en aquest objectiu superior “d’intentar ser una vila atractiva per qualitat de vida i també per un turisme que deixi recursos i no deixi problemes, un turisme cultural i enoturístic. En aquest sentit, el batlle va afirmar durant la inauguració que “Vilafranca és una de les capitals culturals d’aquest país gràcies en part” a la festa major. I va concloure que “Vilafranca és un referent de totes les festes majors” perquè “el model de cercavila es va mantenir tot i el franquisme, i en altres llocs no; hi ha anys que a Valls no es feien castells i a Vilafranca les confraries contractaven les colles; tenim balls centenaris; el model de goigs cantats, participatius, les ofrenes dels balls, l’entrada de Sant Fèlix, que en altres llocs volen fer entrades similars… és el model de festa major al qual s’equiparen moltes festes majors”.

FER UN COMENTARI