Aquest dimecres s’ha iniciar la segona campanya arqueològica al Planot de la Timba de Santa Bàrbara, un jaciment de la primera edat del ferro (segle VII aC) emplaçat en un promontori dins dels límits del Parc Natural del Foix, entre els termes municipals de Castellet i la Gornal i l’Arboç.
L’objectiu dels treballs, que s’allargaran fins al 24 de juny i es concentraran en la part del jaciment situat a Castellet i la Gornal, és prosseguir amb l’excavació per tal de verificar si ens trobem davant un possible enclavament comercial a la vall del Foix i intentar fer una primera delimitació del jaciment mitjançant l’obertura de tres nous sectors, la qual podria estar entorn de les quatre ha.
L’any passat ja s’hi va dur a terme una primera intervenció, al final de la qual es va suggerir que aquest assentament va ser un poblat fortificat, d’ara fa 2.700 anys, amb una important activitat en el transport de vi i la seva comercialització a l’interior del territori penedesenc. De fet, en un dels tres sondejos que es van practicar, es va identificar una muralla de dos metres d’amplada amb un paviment enllosat. Destaca també la gran quantitat de fragments d’àmfores fenícies (procedents tant de l’actual Líban com de les colònies del sud de la Península Ibèrica), i la troballa d’una moneda ibèrica de bronze de la ciutat de Bolskan (actual Osca) i d’una moneda d’argent de Massalia (actual Marsella).
Els treballs els duran a terme els arqueòlegs de la cooperativa ArqeuoVitis, que formen part de l’equip de la Font de la Canya (Avinyonet), professionals de diverses universitats catalanes, a més de voluntaris del municipi. La intervenció arrenca just després de finalitzar l’excavació duta a terme aquest mateix mes de maig al jaciment ibèric del Puig del Cocodril (Subirats) i demostra el compromís del territori pel patrimoni arqueològic al Penedès.
L’equip ja anunciat que al mes de setembre realitzaran una nova campanya, en aquest cas, en els terrenys que formen part del terme municipal de l’Arboç, on encara no s’ha realitzat cap intervenció arqueològica.