La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Mediona el mapa del patrimoni cultural del municipi, que reuneix 774 elements a protegir, majoritàriament immobles (96%), però també elements immaterials (2%), documents (0,5%), elements naturals (0,5%) i mobles (1%). En destaquen, per quantitat, les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca (se n’han inventariat 493 fitxes), les construccions medievals i les manifestacions festives. La segona tipologia més nombrosa dins els jaciments arqueològics, i en tercera posició, el patrimoni immaterial, amb força manifestacions festives com una mostra característica del municipi. A més, les llegendes evoquen a alguns dels seus elements i espais més emblemàtics, com el Castell i la Cova del Bolet.
D’entre l’arquitectura de Mediona, destaquen el Castell i els nuclis històrics de Sant Joan de Mediona, Sant Pere Sacarrera, la Quadra d’Agullàdols, la Quadra d’Orpinell, Sant Elies i Santa Anna Pereres. A més, l’origen medieval d’aquests nuclis d’hàbitat ha deixat empremta en el patrimoni arquitectònic gràcies a la pervivència de les esglésies romàniques. També existeix un gran nombre d’elements de patrimoni immoble de caràcter agrícola fets amb pedra seca, com és molt habitual al Penedès, així com la creu de Puigmoltó, declarada Be Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Fonts, goigs, creus, escultures, vinyes, gegants, marges de pedra seca, pous, edificis modernistes, també noucentistes, masies… el patrimoni que s’hi inventaria és molt gran i divers. La realització del Mapa de Patrimoni Cultural de Mediona ha comptat amb la col·laboració de d’una sèrie de persones que han aportat el seu coneixement del territori i la seva experiència, des de l’Ajuntament de Mediona i l’Associació d’Estudis Científics i Culturals de Mediona, fins a voluntariat que ha anat fornint la base de la Wikipedra de l’Observatori del Paisatge. També inclou una recerca documental centrada en el buidatge de fons bibliogràfics susceptibles de contenir informació rellevant.