El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, es va reunir dimecres amb els alcaldes dels cinc municipis de l’Alt Penedès que aposten per fer la recollida de la brossa porta a porta, gestionada per la Mancomunitat Penedès-Garraf. Són Sant Sadurní, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i Olèrdola. També implantarà aquest sistema de recollida pròximament Mediona, però no el gestiona de manera mancomunada.
Ho faran amb uns cubells que incorporaran tecnologia smart, que permetrà millorar la gestió, saber si s’usen correctament, amb quina freqüència, i també possibilitarà que en un futur es pugui personalitzar l’Ordenança d’escombraries en funció que com es faci el reciclatge. Cada llar disposarà de quatre contenidors: un de més gros compartit per a plàstics i cartró; un de brossa inorgànica; i dos per a l’orgànica (un per dins de casa, amb parets reixades perquè respiri, i l’altre per deixar al carrer). El vidre seguirà en contenidors.
Sant Sadurní va ser pioner a la comarca a fer el porta a porta, l’any 2005, i a l’estiu es canviaran els cubells actuals pels que tenen xip, amb els quals l’alcalde Ton Amat espera millorar els nivells de reciclatge ràpidament i passar se seguida del 70% actual al 80% .
Torrelavit i Sant Pere s’estrenaran amb aquest sistema, mentre que Sant Quintí i Olèrdola ja el fan en dues fraccions de la brossa i ara ho ampliaran.
El director de l’Agència de Residus va dir en la reunió que “ara mateix no hi ha un model de recollida de la brossa amb més eficiència que el porta a porta”, i va assegurar que val tant per pobles petits com per ciutats com Vilanova, que es troba en procés d’implantar-lo. Actualment en fan 250 municipis de Catalunya i n’hi ha 139 més que estan a punt de fer-ho.
El president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, va explicar que el canvi al porta a porta s’anirà fent als diferents municipis a partir de l’estiu, i que la resta de municipis on l’entitat gestiona la recollida de les escombraries deixarà els contenidors tradicionals i passarà a contenidors amb xip entre 2022 i el 2023.