L’entitat SOS Monuments Associació per la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural va fer dissabte una visita a Vilafranca per la situació del conjunt de l’arquitectura del vi i per veure les darreres actuacions urbanístiques al carrer del Comerç. Els assistents van visitar l’interior del celler Jean Mory, ubicat al costat de l’estació de trens (amb entrada pel carrer del Sol), obra de l’arquitecte vilafranquí Santiago Güell, que va impulsar aquesta empresa suïssa i que va ser una de les principals exportadores de vi de la Catalunya del primer terç del segle XX.
Segons els va explicar la seva propietària, Anna Alegret, el celler corre el risc de perdre’s o de ser substancialment modificat, ja que no està catalogat ni té cap mena de protecció que en garanteixi la preservació, i a més forma part d’un pla urbanístic que obre la possibilitat de ser expropiat (amb compensació). El celler va formar part dels edificis patrimonials que es van visitar en els “Obrim Vilafranca”.
Els membres de SOS Monuments van manifestar la seva preocupació per una arquitectura i un patrimoni que consideren que ha estat poc valorat i prou desconegut en l’àmbit de la vitivinicultura, segons afirma l’historiador Raimon Soler. Davant del Pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament al carrer Comerç i barri del Molí d’en Rovira, un grup de persones de Vilafranca, amb el suport de l’Institut d’Estudis Penedesencs, han presentat una sol·licitud perquè el conjunt de cellers del carrer Comerç i carrers propers a la faaçana ferroviària de Vilafranca rebin la qualificació de Bé Cultural d’Interès Nacional.