L’Avanç de Pla Territorial del Penedès no assoleix les expectatives de SOS-Penedès. Segons la plataforma ecologista, els deu criteris que el departament de Territori apunta en el document com a base del Pla són “molt positius, però es contradiuen en el que el pla posteriorment desplega”. A més, denuncien, una vegada més, que no es tingui en compte la ciutadania a l’hora de la presa de dicisioins, ja que tots els processos de participació ciutadana inclosos en el pla no són vinculants.

Aquest decàleg dels criteris de l’avanç del Pla parlen, per exemple, d’afavorir la diversistat territorial, d’establir un model territorial sostenible i resilent, d’integrar transversalment el paisatge, de planificar estratègicament els espais oberts, de moderar el consum de sòl, de potenciar un model territorial nodal, de millorar la qualitat urbana i l’eficiència del territori, de garantir l’accessibilitat de la població als serveis o de prmoure una mobilitat de prioximitat i sostenible. “Son criteris molt vàlids, però quan mires amb detall els plans, t’adones que el departament continua apostant per la logística i es contradiu ell mateix. No hi ha ganes d’estudiar alternatives”, explica Pau Batlle, membre de SOS-Penedès.

Davant d’això, els ecologistes proposen tirar endavant tres accions prèvies al desenvolupament del pla. Per una banda, sol·liciten que es faci una auditoria ambiental, econòmica i social pèvia; per l’altra, i en base als resultats d’aquesta auditoria, demanen que es debati amb tots els agents del territori el model més adient i, finalment, proposen que mentrestant, es facin unes intervencions urgents i prioritàries (moratòria urbanística sobre plans d’expansió urbanística, revisió del sòl residencial dels POUMs municipals, etc.). Per Jordi Asensi, l’avanç de document del Pla Territorial no té en compte grans problemes que actualment hi ha sobre la taula: “ens preocupa la manca d’ideari. Abans del pla cal que posem sobre la taula les crisis que han esdevingut darrerament al voltant del tanament d’empreses relacionades amb el sector de l’automòbil i que se sumen a les crisis dels sectors tèxtil, del cuir i del cava. Cal saber cap on volem anar per invertir adequadament”, conlou.

Entre les accions que proposen com a urgents, destaca la creació d’una taula de treball “efectiva” entre tots els sectors implicats i que abordi qüestions com la crisi industrial, la reestructuració del sistema urbà constaner, un programa d’implantació energètica neta, la redacció d’un projecte d’extensió de la fibra òptica a tot el territori i el desenvolupament del projecte per crear una regió agroalimentària.

FER UN COMENTARI