Demanaran la intervenció de la fiscalia de Medi Ambient si les obres comencen a finals d’aquest any i no es comprova amb el marge suficient que l’àguila cuabarrada s’ha adaptat a la nova àrea de caça
La plataforma Stopagroparc ampliarà el contingut del contenciós que va interposar contra la Generalitat de Catalunya –i que l’Ajuntament de Gelida i Ametller Origen es personaran com a parts codemandades– després que el plenari gelidenc aprovés la setmana passada els darrers tràmits pendents perquè el grup Ametller comenci la construcció de l’Agroparc.
Concretament, el ple va donar llum verda de forma inicial al projecte per fer les obres de l’entorn del recinte de producció i distribució de 258 hectàrees i també va aprovar el conveni de l’àmbit urbanitzable de Can Joncoses, on es projecta l’Agroparc. A més, dijous la junta de govern local va aprovar el projecte d’urbanització de la zona que afecta pròpiament el sector de l’Agroparc. La plataforma ciutadana ha assegurat que impugnarà els acords per “manca de documentació”, així com, hi presentaran al·legacions.
El col·lectiu destaca que el regidor no adscrit va denunciar que no tenien la informació prèvia, motiu pel qual va demanar posposar l’aprovació per a poder fer una reunió prèvia. En aquest sentit, apunten que l’alcalde, Lluís Valls, els hauria emplaçat a presentar al·legacions si ho creien convenient. La plataforma considera que l’ajuntament “continua actuant amb absoluta desviació de poder” i que atorga un “tracte de favor” a Ametller Origen “en detriment de l’interès públic”
La intervenció de la fiscalia de Medi Ambient
Els de la plataforma adverteixen que si els terrenys de Can Joncoses es comencen a aplanar a finals d’aquest any, tal com va anunciar la setmana passada el conseller delegat d’Ametller Origen, Josep Ametller, demanaran la intervenció de la fiscalia de Medi Ambient per tal de garantir el compliment de la normativa europea de protecció de l’àguila. “Les actuacions imminents previstes per l’empresa poden posar en perill la protecció de les parelles d’àguiles de Gelida fins al punt de ser constitutiu d’un delicte ambiental“, etziben.
Per la seva banda, Noemí Vilaseca, de la plataforma Stopagroparc, ha explicat que els acords inclosos en el conveni “modifiquen els condicionants establerts per diferents departaments de la Generalitat per al desenvolupament del projecte, i hi incorporen qüestions no previstes”. En aquest sentit, segons apunta Vilaseca, l’Ajuntament i Ametller Origen estableixen acords sobre les mesures compensatòries que afecten directament la parella d’àligues cuabarrada de Gelida, “ignorant el Servei de Fauna“, que és qui té la potestat de supervisar i donar el vistiplau a les mesures compensatòries preses per garantir la supervivència d’aquesta espècie. “En tan poc temps és molt difícil, quasi impossible, saber si s’ha adaptat a la nova àrea de caça”, a la vegada que reclama que “no s’hi actuï i es doni un marge d’un o dos anys per comprovar-ho”.