Dissabte 6 de juliol, a quarts de dotze del migdia tindrà lloc la inauguració del Centre de Documentació de l’Esperanto de Subirats, una proposta museística que presenta una tria d’objectes de la col·lecció del farmacèutic Lluís Hernández Yzal, eminent esperantista de Subirats, fundador del primer museu a tot l’estat espanyol dedicat a la llengua esperantista, l’Hispana Esperanto Muzeo, l’any 1968.

El Centre de Documentació de l’Esperanto s’inaugura com espai expositiu amb diferents àmbits de divulgació sobre el moviment cultural de l’esperanto, la seva repercussió universal i, en concret, el seu impacte en la societat catalana i al municipi de Subirats.

El nou equipament cultural es posa en marxa amb l’exposició permanent d’una tria selectiva del fons de la col·lecció Lluís Hernández Yzal que conserva l’Arxiu Històric de l’Ajuntament de Subirats.

L’acte inaugural tindrà lloc a la plaça de l’1 d’octubre de Sant Pau d’Ordal, davant de l’Ajuntament. Després dels parlaments, sonarà l’himne Akcepto, creat el 1909 per Frederic Pujulà pel cinquè Congrés Internacional d’Esperanto celebrat a Barcelona el 1909 i començarà la jornada de portes obertes del centre.  A més, l’acte es complementarà amb una ruta guiada de l’esperanto per alguns racons de Sant Pau d’Ordal que tindrà lloc a les 10 del matí.

El Centre de Documentació de l’Esperanto està situat al primer pis de l’Ajuntament en un espai que s’ha rehabilitat i adequat per acollir aquest nou equipament museogràfic.

El llegat de Lluís M. Hernádez Yzal
L’esperanto a Subirats té nom propi: Lluís M. Hernández Yzal (1917-2002), farmacèutic barceloní instal·lat a Sant Pau d’Ordal des de 1945, el qual es va interessar per la llengua esperanto a finals dels anys cinquanta. Fruit d’aquest interès, va establir una relació epistolar amb gent de tot el món i va començar a col·leccionar llibres i revistes en aquesta llengua.

El 1968 es va inaugurar l’embrió del qual seria el Museu d’Esperanto de Subirats en una dependència de la seva farmàcia. El 1974 es va obrir al públic el nou museu al carrer Zamenhof, 12 i va acollir una de les millors col·leccions privades esperantistes del món. Un equipament museogràfic singular que va estar obert al públic fins a finals de 2019.

i s’ha dedicat a la promoció de l’esperanto i els seus valors, al foment de la diversitat lingüística i a la defensa i difusió del fons recopilat al llarg de més de 50 anys.

FER UN COMENTARI