Els humans, si més no una part de la humanitat, tenen la necessitat intrínseca de desafiar les lleis de la gravetat. És un instint natural, que es materialitza de mil maneres diferents. Al Penedès, a Catalunya, els castells en són el més clar i nostrat exponent. També els falcons. I quin nen o nena no s’ha emparrat mai dalt d’un arbre o s’ha vist temptat d’enfilar-se per una cornisa? Aquesta setmana tractarem de la dèria de viure sense tocar de peus a terra parlant d’un esport que no està ben bé reglat; que té tota una nomenclatura i tota una història al darrere, i amb un futur prometedor amb cada cop més adeptes: l’escalada. Una disciplina que serà esport olímpic per primera vegada a Tòquio 2021.
Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, l’escalada és un “esport consistent a enfilar-se per rostos, cingles, parets, de les muntanyes, mitjançant l’ús de mans i peus per a agafar-se i repenjar-se alternativament en la progressió, i amb l’ajut de cordes i banyons”. Un bon punt de partida per fer-se una idea global. Hi podem afegir més coses.
L’escalada és una història d’amor amb la natura. Com l’excursionisme o el muntanyisme, amb els quals té un vincle molt especial, no es pot entendre l’escalada sense aquesta necessitat humana de fugir de les quatre parets de casa per passar el temps de lleure a l’aire lliure, en contacte directe amb la natura, amb el sol, amb la brisa, amb la vegetació, amb els animals; i amb la roca. És, doncs, una afecció de cap de setmana, però que no es pot practicar a la babalà. Calen una preparació i uns coneixements (que només et donaran l’experiència) i cal un material específic per fer-la amb seguretat, sense exposar-se gratuïtament a situacions de perill. Perquè malgrat el que a primer cop d’ull pugui semblar, l’escalada no és una activitat perillosa. O no hauria de ser-ho.
Certament, estar penjant d’una paret fa pujar l’adrenalina, i és molta la gent que va a la caça de sensacions fortes, però s’ha de fer amb mètode i seguretat. Hi ha unes tècniques a aprendre, hi ha un material i també cal ser conscient de les possibilitats i limitacions de cadascú.
Una primera cosa que cal saber és que escalar generalment no és una activitat per fer en solitari, sinó en parella o en grup. Amb la parella es crearà un vincle que anirà molt més enllà del company o companya de cordada. Cal tenir-hi una complicitat absoluta, una confiança plena i, a més a més, aquesta confiança ha de ser mútua, ja que la vida dels dos en depèn: un assegurarà l’altre durant l’ascens. Més enllà d’això, que no és poc, hi haurà l’amistat, la solidaritat, les bones estones junts… el que es vulgui.