Torna el cicle “Patrimonis de Paper” per divulgar el patrimoni documental de Vilafranca

0
300
El cicle anirà del 6 al 27 d'octubre. // LA FURA

El 6 d’octubre s’enceta la segona edició del cicle d’activitats “Patrimonis de paper” amb l’objectiu de difondre, un any més, la documentació patrimonial de Vilafranca del Penedès i de la comarca. El cicle està impulsat pel Centre de Documentació del Vinseum, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i la Biblioteca Torras i Bages, tres equipaments culturals que, entre el 6 i el 27 d’octubre, acolliran un total de set activitats relacionades amb algun aspecte al voltant del patrimoni de suport paper que tenen als seus fons.

D’aquesta manera, a l’Auditori del Vinseum el 6 d’octubre es presentarà el documental realitzat per Penedès Televisió i la Comissió per a la celebració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, “El Pla de Barenys. La Vilafranca que hauria pogut ser”. Dos dies més tard, el 8 d’octubre, el Vinseum ha organitzat una visita guiada a l’exposició “Alcem la copa!” per presentar el projecte del nou edifici. El Vinseum també acollirà el 18 d’octubre una conferència de l’historiador medievalista Stefano Maria Cingolani sobre Pere II el Gran: “Dels papers, i els pergamins, a la persona”. La Biblioteca Torras i Bages també combinarà la part més expositiva del cicle amb activitats interactives i vivencials. Per exemple, el dia 22 d’octubre hi ha prevista una xerrada a càrrec de Montse Julià i una visita a Cal Berger, mentre que el dia 25 l’historiador local Josep Maria Feliu farà una passejada literària cap al cementiri de Vilafranca.

Per altra banda, el 20 d’octubre, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès ha organitzat la xerrada “Els protocols notarials: un dibuix del Penedès vuitcentista”, un reflex de la vida quotidiana de l’època que anirà a càrrec de Joan Solé Bordes. L’Arxiu tancarà el cicle d’activitats amb la xerrada “El Missale Barchinonese de 1521. Crònica d’una restauració”. Des de l’Arxiu apunten que serà “una activitat atípica”, on la conservadora i restauradora Núria Vila Lafita explicarà el procès d’intervenció d’aquesta peça.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha destacat la feina dels tres equipaments per “difondre el patrimoni i vetllar, amb molt de rigor, pel seu manteniment i conservació”. Tant és així, que el cicle que es va organitzar l’any passat va tenir una assistència aproximada de més de trenta persones per activitat, un èxit segons Rafecas. Totes les activitats són gratuïtes i tenen un aforament de cinquanta persones, exceptuant la visita a Cal Berger, que està limitada a vint-i-cinc persones. És necessari, per tant, fer reserva prèvia a través del web entrades.vinseum.cat

FER UN COMENTARI