Dijous al vespre l’estrena a Catalunya d’Especiales, d’Oliver Nakache i Éric Toledano, premi del Públic del Festival de Cinema de Donosti, donarà el tret de sortida a la novena edició del Most. Festival Internacional de Cinema. “Estem davant d’un festival amb més cinema, més vi i més activitats del país convidat que mai”, anunciava Xavier Fornos, director del Vinseum, entitat que juntament amb el Cineclub Vilafranca organitzen el festival.
Especiales serà la primera preestrena de les sis que configuraran la secció Gran Reserva. Les altres seran La Verité, del japonès Hirokazu Koreeda protagonitzada per Juliette Binoche, Catherine Deneuve i Ethan Hawke; Papicha de Mounia Meddour, O que arde, del gallec Oliver Laxe i La hija de un ladrón, òpera prima de Belen Funes, protagonitzada per Eduard Fernández i Greta Fernández, aquesta última premiada amb el Premi Concha de Plata al darrer Festival de Cinema de Donosti per la seva interpretació.
Una sessió més al Brot
Enguany la secció competitiva Brot, impulsada pel Cineclub Vilafranca, creix amb una selecció de 36 curtmetratges catalans i espanyols de gèneres i temàtiques diverses que es projectaran en quatre seccions al teatre Cal Bolet. Es tracta d’una sessió més que els altres anys i en aquest cas la selecció de curts que es projectarà el dissabte 16 de novembre l’haurà fet els joves participants del Campus Brot. Tal com explicava Manel Balaguer, del Cineclub, cada any reben 300 treballs i n’han d’escollir només uns quants: “Com que n’hem d’excloure molts i de molta qualitat, enguany hem pensat a programar una quarta sessió i que els encarregats de seleccionar els curts que en un primer moment han quedat fora siguin els joves del Brot”.
La secció la componen peces com Una mujer feliz de Toñi Martín, Trivial de Fran Menchón, Vaca de l’actriu i directora Marta Bayarri o Nomeolvides de Fernando Navarro-Beltrán.
A banda del Brot, l’altra secció competitiva del Most és la Collita, una selecció internacional de treballs audiovisuals sobre la vinya, el vi i el cava. En aquesta secció enguany es projectaran un total de 904 minuts amb treballs procedents de nou països (Argentina, Bèlgica, Brasil, Espanya, Estats Units, França, Itàlia, Portugal i Suïssa). Del total de peces audiovisuals de l’estat espanyol, un 47% són catalanes i d’elles un 30% del Penedès.
Galícia, regió convidada
Aquesta edició la regió convidada al Most serà Galícia. A través del seu cinema i vins es podrà descobrir la riques vitivinícola i cultural de Galícia. Destaca la projecció d’O que arde d’Oliver Laxe, Premi del Jurat Un certain regard al festival de Cannes. També hi haurà una selecció de curtmetratges representatius de la X Mostra de Ciema Periférico (S8).
A més del cinema, s’oferirà un tast de vins gallecs a càrrec del sommelier Xoan Cannás i el tradicional dinar popular del Most es farà amb productes de la gastronomia gallega i una selecció dels millors vins del país.
El Most és cine i és vi. Per això s’organitzen diferents tastos. Aquest any n’hi haurà més que mai, ja que enguany s’organitzen, per primera vegada, quatre tastos relacionats amb pel·lícules.
Una de les altres novetats d’aquesta novena edició serà la Nit del Vi/nil amb Miqui Puig. El dissabte 16 de novembre el Pati i Taverna del Vinseum s’obriran a tothom per celebrar la darrera nit del Most amb un maridatge de vins i música de cinema a càrrec del popular dj.
Enguany el cinema Kubrick, que celebra el seu 25è aniversari, se sumarà al Most projectant una Marató Cinematogràfica el 14 de novembre. Durant tota la tarda i fins a la mitjanit programarà tres clàssics del cinema: Rebeca, d’Alfred Hitchcock, West Side Story, de Robert Wise i Jerome Robbins i Blade Runner, de Ridley Scot.
Creix el Most als municipis
Amb la voluntat de fer arribar al Most més enllà de Vilafranca, des de fa anys que diferents municipis se sumen al festival programant de forma gratuïta algun film de la secció Collita. Aquest any als fins ja habituals Avinyonet, Torrelavit i Olèrdola s’hi suma, per primera vegada, Santa Margarida i els Monjos. A més d’ells, el Most té un pes important a Sant Sadurní, ja que acull una jornada de formació sobre la Comunicació del Vi, una projecció i un tast. A més, sis cellers de la comarca (Llopart, Jean Leon, Pardas, Carol Vallès, Sumarroca i Recaredo) obriran portes al Most per acollir una jornada que combinarà cinema i enoturisme.
Finalment, el Premi d’Honor Most 2019 serà doble i recaurà en el director Ventura Pons i l’actriu Assumpta Serna. Justament, per homenatjar l’actriu es programarà un mini cicle amb la projecció de dues pel·lícules protagonitzades per ella.
El Most compta amb un pressupost de 135.000 euros i l’any passat va rebre 7.000 assistents, una xifra que els organitzadors es proposen igualar enguany encara que, com apunta Fornos “el repte del festival sempre és créixer en qualitat”.