Tornar a la normalitat: l’objectiu del Vinseum per aquest 2022

0
770
Jordi Ribas, Xavier Fornos i el regidor Ricard Rafecas. // LA FURA

Aquest dimarts Jordi Ribas, responsable de l’activitat cultural del Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, ha presentat la programació cultural de l’entitat amb la companyia del director del museu, Xavier Fornos, i del regidor de Cultura de l’Ajuntament Vilafranquí, Ricard Rafecas.

Ribas desitjava que el 2022 “sigui un any sense covid i amb la presencialitat que ens agrada” i explicava que aquest any el museu impulsa diverses exposicions, actes, tastos i propostes que combinen presencialitat i assistència digital i que busquen reivindicar el museu actual i preparar el públic per l’obertura del futur museu, que està prevista per l’abril del 2023.

En aquesta línia, la capella del Vinseum acollirà l’exposició “L’impuls definitiu”, un projecte que mostrarà al públic les novetats del futur museu i que s’acompanyarà d’altres activitats com el cicle de visites “Obrim el nou museu”, que pretén exposar el nou edifici abans que contingui la nova museografia per analitzar l’arquitectura de Santi Vives.

Most, VilaPensa, tastos, exposicions i família

Enguany també es celebrarà el VilaPensa, el festival del pensament de referència que aquesta vegada pren com a fil conductor el desig i la passió. El festival es durà a terme del 4 al 10 d’abril, però les seves activitats s’iniciaran al mes de març i finalitzaran al setembre. Per aquesta edició, el VilaPensa comptarà amb ponents com Guilles Lipovetsky, Tomàs Alcoverro, Manuel Delgado, Anna Punsoda o Anna Roig, entre altres; i l’acte de presentació, “Un nou contracte sexual” anirà a càrrec de Joana Bonet, Juan Evarist Valls i Judith Juanhuix i es durà a terme el 16 de març.

L’onzena edició del Most Festival, cicle de cinema dedicat al món del vi i la vinya, recuperarà les col·laboracions amb el Cine Club de Vilafranca, viatjarà per tot el territori vinícola català i treballarà perquè la dotzena entrega arribi a Uruguay i Argentina a través del Most al Sud, per crear “aliances i un intercanvi molt potents”.

En exposicions també es podrà visitar “L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat” de la Diputació de Barcelona i en el marc del VilaPensa, “Cendrerera de somnis” de Fèlix Plantalech, on l’artista reflexiona al voltant del sentiment de pèrdua, i microexposicions diverses a l’espai de l’entrada a l’Auditori.

Els tastos de la taverna, espai del museu que gestiona el Vinseum des del juliol de 2021, buscaran teixir experiències amb els agents del vi del territori i arribar a públics més diversos, i des de l’equipació també es reprendran cicles com les tertúlies d’estiu, els Llibres de vi, el Pantalla, les excursions, l’escaperoom i les activitats familiars i escolars.

Com a novetat, algunes de les propostes familiars es duran a terme al Casal de la Festa Major. Aquest 2022 s’hi faran quatre propostes, a les quals s’aniran sumant més activitats, i la intenció de l’entitat és que al 2024 hi hagi una proposta mensual.

Recuperant la normalitat

Per la seva banda, el director Xavier Fornos ha explicat que el 2021 el museu ha començat a recuperar usuaris i visitants en relació a la gran davallada patida el 2020 a causa de la pandèmia per coronavirus.

Així, el passat 2021 el Vinseum va acollir 33.067 usuaris, incrementant en un 100% i duplicant la participació del 2020. Tot i així, el museu no ha superat el 64% dels usuaris registrats el 2019, l’any abans de la pandèmia. El 2019, de fet, el museu havia batut un rècord de visites des de l’any 2000, amb 36.507 persones.

Fornos destacava el paper de les plataformes digitals, que han mogut un públic de 63.965 usuaris: “pel VilaPensa, treballant juntament amb Penedès Televisió, vam poder emetre les ponències en streaming i mantenir-les al nou canal de YouTube, i pel Most vam poder comptar amb Filmin. Entre totes les propostes hem aconseguit aprofitar els recursos digitals assolint una assistència més elevada que la majoria de museus catalans”. Aquestes dues activitats han estat les més destacables en l’augment de visites, juntament amb el Dia Internacional dels Museus.

El 2021 també hi ha hagut un increment del 175% del públic escolar, i el nou equipament de la Casa de la Festa Major va sumar 3.500 usuaris en només dos mesos. Unes tendències que, enguany, s’espera que segueixin anant a l’alça.

Des del Vinseum apunten que aquest 2022 busquen tornar a la normalitat i també acomiadar l’exposició permanent del Palau Reial per donar la benvinguda, el 2023, al nou espai museogràfic. Així, aquest any serà l’últim en què es podrà gaudir de l’exposició al Palau Reial, que es mantindrà oberta fins la festa major.

FER UN COMENTARI