Des de fa uns dies, un equip format per una vintena de paleontòlegs  i liderat per l’Institut Català de Paloeontologia Miquel Crusafont (ICP), treballa al jaciment del Pujol d’en Figueres, als Casots (Subirats). Tot i tractar-se del jaciment del Miocè Inferior més important d’Europa, feia gairebé trenta anys que no s’hi excavava. “A Catalunya hi ha un patrimoni paleontològicament molt ric, però fins fa poc encara hi havia pocs paleontòlegs”, explica Isaac Casanovas, de l’ICP i codirector de l’excavació.

Fa 16 milions d'anys aquest era l'aspecte que tenia el jaciment actual: una zona de llacs poc profunds amb grans mamífers

El jaciment té una superfície superior als 200 m2 i en el mateix emplaçament al segle XIX hi havia hagut unes mines de carbó. En un d’aquests pous es van trobar restes fòssils de mamífers i els paleontòlegs del moment, que eren tots capellans les van recollir i les van deixar al Museu Geològic del Seminari de Barcelona i són de fet els primers fòssils de mamífers que es coneixen a Catalunya. Durant la Guerra Civil el museu és ocupat i tots els fòssils, excepte un, es van perdre. L’any 1989 el sadurninenc Toni Adell va trobar restes sense excavar i l’any següent van començar les excavacions durant quatre anys. “Es va trobar tant material que encara avui l’estem restaurant. Estem parlant de més de 3.000 d’exemplars”, explica  Isaac Casanovas.

Al jaciment dels Casots s’hi han trobat restes fòssils de fauna tropical (elefants, rinoceronts, cocodrils, etc.) que van viure entre fa 16 i 16,5 milions d’anys, durant l’època geològica del Miocè inferior. De fet, s’han trobat espècies úniques i molt ben conservades. Els paleontòlegs creuen que aquesta zona durant el Miocè inferior estava plena de llacs  d’uns 15 metres de profunditat els quals es van anar assecant amb l’augment de la temperatura. Això explicaria que les restes s’hagin conservat tan senceres, perquè estaven sota l’aigua.

L’excavació que s’està duent a terme actualment durarà quinze dies i els paleontòlegs esperen trobar peces senceres i d’entitat “ja n’hem començat a trobar indicis a la superfície”, explica Casanovas.

Visites guiades

Aquest diumenge a la tarda s’han organitzat tres visites gratuïtes al jaciment guiades pels mateixos paleontòlegs. Seran a les sis, set i vuit de la tarda i les inscripcions cal fer-les a través de la web www.subirats.cat

L’alcalde de Subirats, Pere Pons, destaca el ric patrimoni paleontològic i arqueològic que hi ha a la zona: “Tenim tres actius molt importants en aquesta zona: el Castell, el jaciment iber i el paleontològic. La nostra idea és que en un futur puguem tenir un centre d’interpretació i, per ara, treballem en la línia de la divulgació”.

FER UN COMENTARI