Troben a familiars de dos soldats republicans enterrats a la fossa comuna de Sant Pere de Ribes

0
397

Al cementiri de Sant Pere de Ribes hi ha dinou soldats republicans enterrats de manera anònima en una fosa comuna. En 80 anys, ningú s’havia ocupat de trobar els familiars de les víctimes. Ara, a través de la iniciativa de l’arqueòloga Irene Estévez i l’interès del grup polític local Fem Poble – En Comú Podem, s’ha començat a trobar familiars, que estan interessats en què s’investigui la fossa i en fer una exhumació per portar els soldats als seus pobles.

Tot va començar a partir de la investigació d’Estévez sobre l’Hospital de Carrabiners que va haver-hi durant la Guerra Civil a Mas Solers, i que va documentar l’historiador Josep Lluís Palacios. L’arqueòloga va trobar moltíssima informació sobre els sanitaris que van treballar a Mas Solers. Gràcies al descobriment dels certificats de defunció i la memòria oral d’una infermera que va treballar-hi, va constatar l’existència d’una fossa al cementiri de soldats que van morir a l’hospital. Aquestes troballes inèdites d’Estévez li van fer ser finalista als premis Eugeni Molero i Albert Virella del Consell Comarcal del Garraf.

L’interès d’Estévez sobre aquest antic hospital va sorgir de manera casual, amb una passejada pels exteriors de la finca Mas Solers: “Vaig trobar uns gravats a la paret del Pou de Sant Isidre: 1937. Em vaig preguntar si a Solers va passar alguna cosa durant la Guerra”. Ho va investigar i va demanar a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes que dignifiqués l’espai de la fossa, sense obtenir resposta. Sí que va trobar el suport de dos membres de Fem Poble, Alejandro Conde i Fulgencio Navalón, i entre els tres van començar la recerca de familiars de les persones enterrades anònimament.

Segons Conde, “són soldats que van venir d’arreu d’Espanya (Galícia, Madrid, Andalusia, Castella, València…) per defensar la legitimitat democràtica de la República i que, en canvi, han sigut oblidats i enterrats de manera vergonyosa”. Amb la complicitat dels mitjans de comunicació de les diferents poblacions d’on provenen els soldats, d’historiadors locals i d’alguns ajuntaments, van aconseguir contactar amb familiars i informar-los d’on tenien els soldats enterrats; en concret, van contactar amb familiars del soldat de Tierz (Osca) i del soldat de Pozoblanco (Còrdova). Segons Estévez, “ha sigut molt emocionant saber que un nebot del soldat de Pozoblanco es deia igual que el soldat a manera d’homenatge. També sabem que el soldat de Tierz té una filla viva que vol que les restes del soldat descansin al poble amb les restes de la seva dona”.

Fem Poble – En Comú Podem presentarà una moció al ple de Sant Pere de Ribes on reclamarà que se situï al cementiri una placa amb el nom dels soldats, es dignifiqui l’espai, es trobi la localització exacta de la fossa i es continuï amb a la recerca d’informació sobre els soldats enterrats i els seus familiars amb el suport dels tècnics del Departament de Memòria Democràtica de la Generalitat.

 

FER UN COMENTARI