L’equip de submarinistes format per Àngel Caballero, Andrés Rebage, Juan Romero i Francisco Calero haurien trobat a la costa de Vilanova i la Geltrú un vaixell de vapor britànic enfonsat durant la Primera Guerra Mundial. Es tracta, de fet, del vaixell ensorrat que els pescadors del Garraf sempre han batejat amb el nom de Vapor dels Carros, per la seva ubicació pròxima a les roques dels Carros.

No és la primera immersió que s’ha fet en aquesta zona, però ara es podria haver constatat que les restes correspondrien al SS Birdoswald, un vaixell que l’any 1917 va rebre l’impacte d’un torpede del submarí alemany U-63. “L’equip de bussejadors d’en Josep Guarro ja es va submergir fa dos anys i, amb la seva ajuda i els coneixements de l’historiador Josep Maria Castellví, estem més a prop de confirmar que podria ser el Birdoswald”, explica el submarinista Àngel Caballero.

Josep Maria Castellví és especialista en vaixells enfonsats de la Primera Guerra Mundial a les costes catalanes i situa l’accident naval el 26 de juny de 1917, quan el vaixell de vapor, dedicat al transport de cànem, feia un viatge entre Livorno i Cartagena. Pel que ha quedat registrat, no hi ha va haver víctimes entre les 123 persones que anaven a bord, però, segons la guia europea de vaixells enfonsats, el capità i el cap d’enginyers van ser capturats pels alemanys, que els van dur a camps de presoners.

Ara, la immersió que es va fer a principis del mes de novembre podria confirmar aquesta història i, segons els propis submarinistes, seria la primera expedició que arriba al vaixell i capta imatges a una profunditat de prop de 100 metres, ja que es tracta d’un exercici especialment complicat i de risc. “En el busseig esportiu i recreatiu, el límit es troba en els 40 metres, i amb aquesta immersió hem duplicat la profunditat”, diu Caballero.

Primeres imatges del vapor SS Birdoswald

Les imatges que va agafar l’equip de submarinistes permeten veure que el vaixell està descansant sobre el costat d’estribord i que la popa està cap per avall. Les mides també coincidirien, gairebé amb tota probabilitat, amb els 14 metres de mànega que tindria el Birdoswald. A les imatges també es veu el forat del torpede a babord, el que va fer que s’enfonsés força ràpid, han afegit, però encara no poden afirmar amb rotunditat que sigui el Birdoswald.

FER UN COMENTARI