Un equip d’investigació de rèptils i amfibis s’instal·la a Calafell

0
1317

Els 900 m2 de l’antiga biblioteca de Segur, a tocar del pavelló Jaume Vilamajor, seran la seu d’aquí a uns mesos del Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP), una associació que es dedica a la investigació, conservació, gestió d’espècies invasores, recuperació de fauna i educació ambiental en matèria de rèptils i amfibis. Al GRENP, les instal·lacions que té a l’aula de natura de Parets se li han fet petites, i ha trobat en l’edifici cedit per l’Ajuntament de Calafell les condicions necessàries per poder seguir amb la seva activitat creixent.

El GRENP està format per voluntariat i per investigadors contractats, que porten a terme diversos projectes alhora. Un és l’estudi dels escurçons ibèrics; “conjuntament amb la Universitat de València, intentarem demostrar si el verí de la població infantil és més potent que el dels adults”, explica el seu president, Dani Fernàndez. Altres línies d’investigació les tenen en el tritó palmat, el tritó del Montseny, la investigació i gestió de malalties emergents en amfibis, etc.

Un dels projectes de futur, quan ja s’hagin consolidat a Calafell, té a veure amb la sargantana cua-roja, una espècie dunar de platja. A Catalunya hi ha diverses colònies (una d’elles, a Vilanova), però molt disperses, i el GRENP, aprofitant la recuperació de sistemes dunars, es planteja si pot tornar a haver-hi intercanvi genètic i ajudar a recuperar aquesta espècie vulnerable.

A Segur el GRENP disposarà d’un edifici de tres plantes, amb sales interiors i també exteriors, una sala de serps, dues d’amfibis, una de quarantena, laboratori, aula per a educació ambiental, etc. La seva intenció, segons Fernàndez, seria traslladar-s’hi cap a finals d’any, si la Generalitat els dona el reconeixement com a nucli zoològic que actualment ja tenen a l’escola de natura de Parets.

FER UN COMENTARI