Imatge d'arxiu del FIMPT 2022. / Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú celebra del 6 al 9 de juliol una nova edició, la 42a, del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT). Enguany es manté el format i l’estructura de l’edició de l’any passat, amb una primera jornada de concerts dijous al vespre a la plaça de l’Assumpció, i la resta a la plaça del Port.

El plat fort d’aquesta edició serà el concert que Lila Downs oferirà dissabte a la nit a la façana marítima. La cantant mexicana presentarà a Vilanova, dins la seva gira mundial Dos Corazones, el seu nou treball, “La Sánchez”. Un treball amb composicions creades durant la pandèmia, amb lletres profundes i sentides per la mort del seu marit, Paul Cohen.

Del cartell també destaquen dos concerts del divendres: el del gallec Xurxo Fernandes, amb una actuació molt visual en la que estarà acompanyat de quinze pandeireteiras; i el dels catalans El Pony Pisador, que presenten The Longest Pony, un àlbum on uneixen forces amb els referents internacionals The Longest Johns. Es tracta, de fet, de l’últim concert que faran aquest 2023 a Catalunya.

Influències contemporànies

Un altre dels concerts més esperats és el de Marina Satti, que també es podrà veure dissabte a la nit, un cop acabi el de Lila Downs. La proposta de la compositora grega és una aposta dels organitzadors del festival per mostrar l’evolució que viu la música popular i tradicional. “El cartell, a més de propostes internacionals molt consolidades, també incorpora propostes més joves que segueixen el patró de la música d’arrel i que incorporen influències més contemporànies”, apunta Pati Serrano. Es refereix a Satti, però també a Joana Dark, que actuarà dijous a la plaça de l’Assumpció. L’artista catalana recupera cançons tradicionals i les arranja amb una sèrie de bases electròniques, “amb l’objectiu d’acostar aquestes melodies tradicionals al públic actual”.

Aquest és un dels objectius dels organitzadors del FIMPT: arribar a nous públics, adults i joves. “La programació del festival evoluciona i s’adapta a les propostes que van sorgint”, diu Serrano, que reconeix que “això ens a ajuda atraure més gent perquè són sons amb els quals se senten més propers”. Tot plegat, sense desvirtuar l’essència del festival.

El Firasac s’avança un dia

Com a novetat, la trobada de sacaires Firasac es farà dissabte a la tarda. La trobada, oberta a tots els músics que sonen el sac de gemecs i el flabiol i tamborí, tindrà com a escenari la plaça Font i Gumà. Hi haurà, entre altres, un taller de balls mallorquins, una exposició d’instruments tradicionals, una cercavila i el concert de La Viu-Viu al Castell de La Geltrú. La programació sencera del festival es pot consultar a fimpt.cat.

FER UN COMENTARI