Un itinerari nou recupera la memòria oblidada de les dones de la Masia d’en Cabanyes de Vilanova

0
784

“Elles. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes. Un viatge a la seva història oblidada” és el títol de la visita comentada que ha programat el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes per aquest diumenge, a les 12 del migdia, dins les activitats de tardor. Tot i que l’itinerari s’ha plantejat per ser presencial, en aquesta ocasió s’ha enregistrat prèviament i es penjarà al canal youtube de la Masia, com a mesura preventiva per aturar l’expansió de la pandèmia. La visita és comentada per Olga Jorquera, d’ARC Gestió Cultural, i es mantindrà a les xarxes socials per a futures visualitzacions.

Les dones són poques vegades protagonistes de la història, i fins ara, a la Masia d’en Cabanyes també hi havien tingut un paper marginal. Ara, la museïtzada finca que explica la vida quotidiana d’una família benestant del segle XIX ha volgut revertir-ho i aporta una mirada feminista, que doni visibilitat a les dones que també hi van viure i revisant-ne la seva història oblidada, ignorada. La visita vol donar veu, doncs, a les mares, les filles, les dones, les germanes de. Posar en circulació a Maria Dolors de Cabanyes i Ballester, a Pepita d’Olzinelles, a Antonia Inglada, a Pilar Ricart, a Núria de Cabanyes, etc., en aquest marc personal i íntim; situar-les en el seu context i investigar els models socials de gènere.

Per exemple, l’art que hi ha penjat en els espais quotidians (la sala de música, l’espai Goya…), que representa el món femení pintat i plasmat des d’una mirada masculina; les representacions pictòriques de les senyores burgeses, sovint encàrrecs per part dels marits; les dones com a model d’inspiració en la pintura religiosa, les muses en les representacions mitològiques o al·legories com a demostració de prestigi social que permet adquirir i formar una col·lecció. Una col·lecció adquirida i estructurada des de la mirada masculina.

Les dones de la col·lecció de l’Espai Goya també ens parlen i denuncien, a través dels gravats amb la presència central femenina, la nul·la igualtat de gènere i la violència masclista al segle XVIII. Un reflex de l’època. És, doncs, una visita guiada que vol contribuir a canviar l’enfoc que s’ha imposat sobre les dones perquè han estat socialitzades en un entorn patriarcal i amb uns valors no igualitaris. Proposa una mirada crítica del passat, però també intentant contribuir a educar les generacions futures amb valors més equitatius i igualitaris.

FER UN COMENTARI