Sense temps gairebé per assimilar-ho, ja tenim aquí unes noves festes de Nadal, unes dates en les quals moltes famílies tenen vacances i molt de temps lliure. Per als que han decidit no marxar i quedar-se al Penedès aquestes dues setmanes, el programa d’activitats, espectacles o iniciatives de tota mena i per a gent de totes les edats és gairebé inabastable. Tot i que a la secció “Agenda” de La Fura podeu trobar un exhaustiu repàs a les activitats del territori, en aquest “Tema de la Setmana” hem volgut fer una selecció d’alguns dels actes més destacats, com ara pessebres vivents, concerts, tallers per a infants, espectacles de circ o quintos de Nadal. Una bona manera de viure el Nadal des del Penedès.
1. Pessebre vivent de les Gunyoles
El Pessebre Vivent Parlat de les Gunyoles és una de les activitats culturals de més importància que s’hi celebren, en part perquè tot un poble s’involucra en l’organització. Es tracta d’un pessebre en moviment i parlat, amb vestuari d’època i tradicional, ambientat amb música enregistrada, que es representa des de 1976 aprofitant l’entorn natural de la serra de les Gunyoles, que perm et recrear-ne les escenes en un marc immillorable. El pessebre compta amb tretze escenes diferents i disposa d’una narradora que acompanya el grup d’espectadors en tot moment.
Aquest any ve carregat de novetats. I és que, a banda de millorar el camí per facilitar el recorregut als visitants, s’han modificat peces de vestuari i s’ha renovat l’attrezzo de la darrera escena. També destaca la incorporació d’una figura pionera: la caganera, ja que es tracta d’un dels pocs pessebres vivents que disposen d’aquest personatge real.
Pel que fa a l’organització del pessebre vivent, cada any se senyalitza l’accés al Local Social amb il·luminació i cartells, a més de les zones d’aparcament. El Local Social és el punt de trobada dels grups, i a l’interior, els visitants esperen que un guia els acompanyi pel recorregut pels carrers del poble fins a la muntanya on s’inicia el pessebre vivent. L’organització recomana arribar mitja hora abans que comenci el passi.
On?
Serra de les Gunyoles
Quan?
22, 25, 26, 28 i 29 de desembre i 1 de gener, a les 18 h, 18.45 h i 19.30 h.
Com m’hi apunto?
Les entrades es poden adquirir anticipadament a www.pessebresvivents.cat
2. Quinto de Nadal del Casal Popular
És una de les cites destacades d’aquestes festes a Vilafranca. El Quinto de Nadal del Casal Popular La Gueralda arriba a la seva dotzena edició els dies 25 de desembre i 4 de gener, amb una previsió de rebre més de mil persones i repartir prop de nou-cents premis. Enguany, la principal novetat és el trasllat del Quinto, únicament el dia 4 de gener, de la seu del Casal Popular al Teatre Casal. Un canvi d’ubicació que es fa, segons els organitzadors, per duplicar el nombre de persones que hi poden jugar i així evitar les llargues cues que habitualment hi ha.
Aquest any el nombre de col·laboradors ha augmentat considerablement fins a arribar als tres-cents, els quals cedeixen més de nou-cents obsequis que es repartiran entre els divuit quintos i plenes que es cantaran entre tots dos dies. Cada dia es juguen nou rondes, sis quintos senzills (el que en el bingo es dirien línies) i tres plenes (o bingos complets). Els premis per als guanyadors són lots diversos de regals o vals de serveis: caixes de vi i cava, massatges, sopars, maridatges, samarretes, torrons, llibres o CDs cedits pels mateixos autors.
En l’edició anterior van passar entre tots dos dies més de vuit-centes persones per jugar, xifra que enguany s’espera superar amb el canvi d’ubicació al Teatre Casal el dia 4 de gener. Després dels quintos, l’activitat continuarà ambdós dies després de mitjanit amb el DJ Toti Ako i el DJ Patata la nit del 25 i el DJ Ryna la Nit de Reines del dia 4.
On?
Casal Popular La Gueralda i Teatre el Casal
Quan?
Dimecres 25 de desembre i dissabte 4 de gener, a les 19.00 h.
Com m’hi apunto?
Entrada lliure fins a completar aforament
3. Els Pastorets de Vilanova
Des dels inicis de la fundació del Círcol Catòlic que a Vilanova i la Geltrú s’ha representat Els pastorets de forma gairebé continuada durant el període nadalenc. Els pastorets, de fet, tenen a la ciutat un segell genuïnament vilanoví que els distingeix i els dona un estil propi, tant pel que fa a la mateixa representació com als seus aspectes musicals i corals, que són especialment destacables.
Actualment, es representa una adaptació d’Els pastorets o l’Adveniment de l’infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres, amb composicions musicals de Manuel Bosser, Miquel Ferrer, Pere Tàpias i Madrona Pascual. Aquest 2024, a més, arriba amb algunes novetats, ja que per primera vegada el paper de Satanàs l’interpretarà una dona. Una altra estrena és la del decorat del temple, coincidint amb el 30è aniversari de la creació dels actuals decorats, confeccionats el 1994 pel taller dels germans Salvador.
Aquest Nadal hi ha vuit representacions programades. La primera, el dia de Nadal, i la darrera, el dia de Reis. A més, la representació del dia 4 de gener es farà, per primer cop, amb intèrpret de llengua de signes.
A Els pastorets de sempre cal sumar-hi també la proposta de Petipastorets que, per quart any consecutiu, implica també els més petits. Fins ara es representaven onze escenes, però aquest any se’n sumen dues més. Els Petipastorets tenen programades tres representacions: el 27 i 29 de desembre i el 5 de gener. A la secció “Agenda” es poden consultar els horaris de totes les representacions.
On?
Círcol Catòlic
Quan?
Pastorets: els dies 25, 26, 28 i 29 de desembre i l’1, 3, 4 i 6 de gener
Petipastorets: els dies 27 i 29 de desembre i el 5 de gener
Com m’hi apunto?
Les entrades es poden adquirir a través del web circolcatolic.com
4. Pessebre vivent de Sant Quintí de Mediona
Més de cent figurants i gairebé una quarantena de quadres en els quals es representen escenes bíbliques, de tradició catalana i d’oficis antics englobaran el Pessebre Vivent de Sant Quintí de Mediona, que enguany celebra els quaranta anys de trajectòria. Aprofitant el bonic entorn de Sant Quintí, carrerons i porxos del nucli antic de la vila, s’ha ampliat el nombre de quadres i s’han millorat la tècnica i el vestuari. D’aquesta manera, els carrers i edificacions de regust medieval es remunten a la vida quotidiana de la Palestina de fa dos mil anys.
El pessebre combina escenes que representaran els quadres bíblics com l’anunciació als pastors, la fugida a Egipte, el naixement a l’estable i l’arribada dels Reis d’Orient, amb altres que se centren en els oficis de l’època (ferrer, herbolària, pastors, pescadors, forners, escrivà, llenyataires…) i altres de caràcter costumista com els de l’emperador romà i la seva guàrdia, la taverna, el pidolaire o el caganer. En acabar el recorregut, els més menuts poden fer cagar un tió de grans dimensions, de gairebé 3 metres, amb regals sense cost addicional, a més d’una gran foguera per torrar pa, vi i brou per a tothom.
On?
Inici a la plaça Enric Prat de la Riba i pel nucli històric de la vila
Quan?
25 i 26 de desembre, de 19 h a 21 h.
Com m’hi apunto?
Les entrades es podran adquirir a taquilla a un preu de 5 euros els adults, de 3 euros els infants fins als 12 anys i gratuït els menors de 3 anys
5. Fira del Gall
Tradició, gastronomia, vins i múltiples activitats s’aglutinaran a la 360a edició de la Fira del Gall de Vilafranca. Aquest mercat d’aviram, amb arrels medievals, destaca per la presència del gall del Penedès amb IGP. Una cita ineludible per comprar i degustar una varietat autòctona d’au de corral molt apreciada per la seva vistositat, la seva carn, i que esdevé l’autèntic protagonista de la fira. Aquest esdeveniment no només ofereix l’oportunitat de comprar aviram per Nadal, sinó que també acull una mostra de cuina on participaran sis restaurants del territori, maridada amb una selecció de vins de la Denominació d’Origen Penedès, creant, d’aquesta manera, una experiència completa per als amants de la gastronomia.
La mostra, que cada any acull milers de visitants, presenta enguany una proposta que transforma la tarda de dissabte en un esdeveniment únic que combina humor, gastronomia i música: El Galliner, la vesprada de la Fira del Gall. La iniciativa té per objectiu captar l’atenció del públic jove i, entre les 5 de la tarda i les 9 del vespre, la carpa de la Mostra Gastronòmica acollirà, primer, l’espectacle Jarana del còmic Guillem Estadella i, en acabar, una sessió de música amb els DJ locals La Cara B. Al llarg de tota la vesprada els assistents podran fer degustacions de productes elaborats amb gall del Penedès i elaborats pels mateixos criadors, a més de vins de la DO Penedès. L’entrada per a l’espectacle té un preu de 3 euros i es pot adquirir a firadelgall.vilafranca.cat.
On?
Parc de Sant Julià i pavelló firal
Quan?
21 i 22 de desembre
Com m’hi apunto?
Activitats gratuïtes obertes al públic
6. Innocentcirc d’Albinyana
Albinyana estrena aquestes festes de Nadal una nova iniciativa que es desenvoluparà el dia 28 de desembre, el dels Sants Innocents. Es tracta de l’Innocentcirc, el primer festival de circ d’Albinyana, que deixarà diversos actes i activitats durant tot el dia. El tret de sortida es farà a les 10.30 hores a la plaça Major, on hi haurà diferents tallers relacionats amb el circ, com ara un de malabars i equilibris, un altre de teles i trapezi, i un tercer de construcció de pilotes.
La pista de l’escola Joan Perucho serà escenari de dos espectacles que es faran al matí i a la tarda. A les 12.30 hores es podrà veure Kaboom!, un espectacle familiar que ofereix la companyia Sabanni. A les 16.30 hores serà el torn de la companyia La Katara, amb el seu espectacle de circ aeri Biaix.
També la Societat Recreativa se suma als actes, amb una penjada de llufes a les 13.30 hores, que vindrà seguida d’un dinar popular i un espectacle de cabaret. Finalment, el gimnàs de l’escola Joan Perucho acollirà una recollida de cartes pels Reis d’Orient que comptarà amb la presència dels Reis d’Orient.
On?
Diversos espais del nucli
Quan?
Dissabte 28 de desembre, des de les 10.30 h.
Com m’hi apunto?
Activitats obertes i gratuïtes
7. Nadal familiar a Calafell
Calafell ha preparat unes vacances de Nadal amb múltiples propostes, entre les quals destaquen els tallers i les activitats familiars que es faran als tres nuclis, en equipaments com la Biblioteca Ventura Gassol del poble, el Centre Cívic Cinema Iris de la platja i el Centre Cívic Montse Civit del Port de Segur.
Així, entre el 21 de desembre i el 4 de gener hi haurà tallers per elaborar decoracions de Nadal o per fer construccions amb Kapla, un taller-concert per a nadons, un cercle de percussió, actuacions de màgia com la del Mag Lluc, o narració de contes. A la secció “Agenda” es poden consultar els horaris i els dies de cadascuna de les activitats.
On?
Centre Cívic Cinema Iris (carrer Vilamar, 21), Biblioteca ventura Gassol (carrer Marquès de Samà, 8) i Centre Cívic Montse Civit (Port de Segur, edifici G)
Quan?
Entre el 21 de desembre i el 4 de gener
Com m’hi apunto?
Entrada lliure fins a completar aforament
8. Maria del Mar Bonet, al festival Musicveu
La cantant i compositora Maria del Mar Bonet obrirà l’onzè Festival Solidari Musicveu, el diumenge 22 de desembre, amb un concert que es farà a la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès a les 19.00 hores. La mallorquina estarà acompanyada en aquesta actuació pel guitarrista i cantant Borja Penalba, en un concert basat en les seves cançons més emblemàtiques, però que inclourà peces del seu treball més recent i alguna incursió al repertori nadalenc.
Amb una trajectòria de més de cinquanta anys de carrera, Maria del Mar Bonet és tot un referent cultural per la seva capacitat de combinar tradició i modernitat, recuperant i reinterpretant la riquesa musical de les Illes Balears i de la Mediterrània. La Basílica de Santa Maria serà el marc ideal per a aquest concert tan especial, que comptarà també amb una gran pantalla amb dues càmeres mòbils per no perdre cap detall del que passa a l’escenari.
L’edició actual del Festival Musicveu destinarà els seus beneficis a la plataforma digital Som Salut Mental 360 que impulsa Sant Joan de Déu. Es tracta d’una iniciativa amb què es vol construir un nou ecosistema de relacions entre tots els agents implicats, a partir d’una mirada inclusiva que integra tant els professionals dels àmbits de la salut i dels sectors social i educatiu, com els ciutadans, els familiars, les xarxes de suport i el món associatiu.
On?
Basílica de Santa Maria, plaça de Jaume I
Quan?
Diumenge 22 de desembre. 19.00 h.
Com m’hi apunto?
Les entrades es poden comprar al web del Musicveu o a la taquilla de l’Espai Cultural Fòrum Berger
9. Mostra de Pessebres al Vendrell
Des de fa 35 anys, les festes de Nadal al Vendrell són indestriables de la mostra de pessebres i diorames que impulsa el Grup Pessebrista del Vendrell. Una iniciativa que, des de fa més de quinze anys, té com a seu pròpia la sala d’exposicions La Fusteria, on es pot visitar fins al 6 de gener. Tot i que durant molt de temps cada pessebrista feia el seu diorama, des de l’any de la pandèmia es fa un gran pessebre conjunt, una decisió que l’entitat creu que és del tot encertada perquè “cohesiona més el grup”, segons el president del Grup Pessebrista, Xavier Mercadé.
El treball que comporta fer aquest gran pessebre comença ja a l’abril, quan s’esbossa la primera idea amb cartó, per després reproduir-la a poc a poc amb el guix. Enguany, com a novetat, s’ha posat el riu a l’altra banda de la sala, amb la intenció que els visitants “puguin veure de més a prop l’escena”. Tot i que la gran majoria de les construccions són fictícies, sempre es reprodueix algun edifici emblemàtic, com ha estat el cas enguany de l’església andorrana de Sant Miquel d’Engolasters o de la vendrellenca plaça dels Germans Ramon.
En aquesta plaça és on s’ha ubicat una improbable –per línia temporal– trobada de quatre dels vendrellencs més il·lustres, com són Pau Casals, Àngel Guimerà, Benvingut Socias i Jaume Ramon i Vidales. Ha estat la manera que han tingut de sumar-se a l’Any Guimerà. Xavier Mercadé destaca que durant les quatre setmanes que la mostra es pot visitar hi passen prop de vuit mil persones, algunes vingudes expressament de fora. A més d’aquesta exposició, el grup també és el responsable dels pessebres que es posen a la plaça Vella, la placeta del carrer Major i la plaça dels Germans Trillas.
On?
Sala d’exposicions La Fusteria (carrer Major, 16)
Quan?
Del 5 de desembre al 6 de gener. De dilluns a divendres de 18.00 a 20.00 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11.30 a 13.30 h i de 18.00 a 20.00 h.
Com m’hi apunto?
Accés lliure
10. Pessebre vivent parlat de Ribes
Des del 1989 que Sant Pere de Ribes celebra el seu tradicional Pessebre Vivent Parlat, un dels més multitudinaris i reconeguts de Catalunya, ja que és l’únic pessebre itinerant del país. Això no obstant, l’edició d’enguany, la trenta-sisena, arriba amb aromes de record. D’una banda, perquè l’escenari tornarà a ser la masia de la Serra, després d’haver-hi actuat per primera i única vegada l’any 1996. De l’altra, perquè els quadres d’enguany recuperaran textos originals de l’obra Els pastorets a Betlem o el dimoni escuat, de Pere Carbonell i Grau, que es va representar únicament el 1974, fa tot just cinquanta anys.
La commemoració d’aquesta efemèride se cenyeix als diàlegs i als personatges del pessebre, tot mantenint el regust nadalenc que se n’espera. Entre l’elenc d’actors d’aquesta edició, uns cent cinquanta, n’hi ha dos que, mig segle enrere, ja havien representat aquesta obra de pastorets sobre l’escenari del Centre Parroquial: Anton Milà i Muntané, en Pinzell, i Josep Pascual i Mestre, en Pepeta.
El Pessebre Vivent Parlat de Ribes és un espectacle treballat, amb presència d’actors de diverses edats i una organització pensada perquè els espectadors puguin gaudir-ne plenament. L’entitat Els Xulius-Centre Social Ribetà ja ho té gairebé tot enllestit per a les representacions de la 36a edició, que es faran els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre, a partir de les sis de la tarda. L’aforament és limitat i les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web de l’entitat.
On?
Masia la Serra
Quan?
Els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre
Com m’hi apunto?
Al web www.xulius.org
11. Nadal “sobre rodes” a Cunit
Cunit ha decidit enguany celebrar un Nadal “sobre rodes”, amb una proposta que es farà del 27 al 30 de desembre al CEIP Pompeu Fabra on es posarà l’accent en l’educació viària per als infants. Es tracta d’una activitat pensada per combinar diversió, aprenentatge i consciència sobre l’educació viària.
Amb una entrada simbòlica de dos euros, els infants podran gaudir de videojocs i simuladors de trànsit, que permetran aprendre les normes de circulació de manera interactiva i divertida. A banda, també hi haurà atraccions inflables, de manera que es pugui combinar l’educació amb les activitats lúdiques. El “Nadal sobre rodes” estarà obert de les cinc a les vuit de la tarda.
Serà una de les propostes destacades de la programació nadalenca al municipi, que també inclou l’espai “El Racó de les Il·lusions”, que es fa del 20 al 23 de desembre al Casal Municipal, i diferents tallers i activitats a l’Espai Jove.
On?
CEIP Pompeu Fabra
Quan?
Del 27 al 30 de desembre. De les 17.00 a les 20.00 h.
Com m’hi apunto?
Entrada simbòlica de 2 euros
12. La Bisbal: del Casal de Nadal a les pastoretes
A la Bisbal del Penedès, una de les propostes destacades del període nadalenc és el Casal de Nadal que es farà els dies 23, 24, 27, 30 i 31 de desembre, i 2, 3 i 7 de gener a l’escola Ull de Vent, de les 09.00 a les 13.00 hores. El Casal té un cost de 35 euros per tots els dies, i anirà a càrrec de l’associació La Ballaruga. També a l’escola Ull de Vent els dies 2, 3 i 4 de gener es farà un Parc de Nadal de les onze del matí a les dues del migdia.
Un altre acte rellevant és l’obra de teatre Les pastoretes de la Bisbal, que ha preparat l’elenc teatral de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca amb motiu dels 50 anys de l’entitat. Es farà el diumenge 22 de desembre a la Societat i el text està basat en Els pastorets de Tarragona, en versió de Josep Bargalló i adaptació de La Golfa.
On?
Societat Cultural i Recreativa.
Quan?
Diumenge 22 de desembre, a les 19.00 h.
Com m’hi apunto?
Entrades a 7 euros per als socis de la Societat i a 10 euros per a la resta del públic.
13. Els clàssics més nadalencs, al Cineclub Vilafranca
Els amants del cinema tenen una cita aquestes festes de Nadal amb el Cineclub Vilafranca, que ha organitzat un cicle de clàssics de Nadal per a tots els públics. Una iniciativa que permetrà reviure en pantalla algunes pel·lícules que ja formen part de la història del cinema i que estan vinculades a les festivitats nadalenques.
Els films que es podran gaudir a la Sala Zazie-Casal són Love Actually (26 de desembre), Los amigos de Peter (27), Pesadilla antes de Navidad (28) i Solo en casa (29). Les dues primeres es podran veure en versió original subtitulada, mentre que les altres dues es podran veure en versió doblada. Per a l’ocasió, s’han creat dos paquets d’entrades (de 2 o de 4), que aniran acompanyades per un panettone de xocolata, gràcies a la col·laboració de l’empresa vilafranquina La Granja.
Els paquets tenen un preu de 20 euros (4 entrades + panettone) i 12 euros (2 entrades + panettone) i es poden adquirir a les taquilles de la Sala Zazie-Casal i del Cinema Kubrick. Els socis de Cineclub Vilafranca tenen de forma gratuïta una sessió del cicle i els socis prèmium tenen accés gratuït a tot el cicle.
On?
Sala Zazie-Casal. Rambla de Nostra Senyora, 35-37
Quan?
26, 27, 28 i 29 de desembre, a les 19.00 h.
Com m’hi apunto?
Les entrades es poden comprar a les taquilles de la Sala Zazie-Casal i del Cinema Kubrick
14. Pop-up Store Rural de Joguines de Disseny i Llibres
Kunlabi, l’espai de cotreball i difusió cultural de Sant Joan de Mediona, inaugura el dissabte 21 de desembre el Pop-Up Store Rural de Joguines de Disseny i Llibres, una proposta educativa i cultural per a totes les edats única que s’allargarà fins al 5 de gener de 2025. Aquesta nova edició manté el compromís d’apropar al territori la cultura del disseny, oferint una selecció de joguines innovadores i llibres per a tota la família, amb una jornada inaugural farcida d’activitats i tallers creatius per viure el Nadal de manera diferent.
Com a novetat, aquest any, l’esdeveniment s’amplia i es diversifica amb una selecció de joguines de marques internacionals com Naef i Cuboro (Suïssa), Makedo (Austràlia), Itten (Japó), Elou (Portugal) i Oppi (França), a més de marques nacionals com Lekkid i Trigonos (Catalunya). Una altra de les novetats destacades d’aquesta edició és la incorporació al Pop-Up Store de llibres i àlbums a il·lustrats, amb històries que inspiren el pensament crític, l’emoció i la reflexió.
On?
Espai Kunlabi
Quan?
Del 21 de desembre al 5 de gener, de 10 a 20 h. Els dies 24 i 31 de desembre estarà obert fins a les 16 h i els dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener romandrà tancat
Com m’hi apunto?
Gratuït i obert a tot el públic
15. Contes de llum
La programació de Nadal de Vilanova i la Geltrú incorpora aquest 2024 una proposta que porta el segell inconfusible i de qualitat de L’Estaquirot i Tracart. Contes de Llum és el nom d’aquesta iniciativa amb què es vol apropar el món dels contes clàssics als més petits durant les festes de Nadal.
En aquest sentit, els ajudants de la Palmira recorreran les places de la ciutat a dalt d’un carruatge màgic per explicar contes tradicionals (i adaptats) que la cartera reial ha anat recollint en els seus viatges arreu del món. Els recorreguts acabaran a plaça de la Vila, a la plaça de la Mediterrània i als jardins de Francesc Macià, on hi haurà, segons han avançat els impulsors, una petita sorpresa per al públic assistent.
El primer viatge serà aquest divendres, 20 de desembre, a dos quarts de sis de la tarda, però s’han programat més Contes de Llum els dies 21, 22, 27, 28 i 29 de desembre a la mateixa hora. A més, els contes que s’explicaran els dies 27, 28 i 29 aniran acompanyats de la traducció a llengua de signes. L’activitat és gratuïta.
On?
Diverses places de la ciutat
Quan?
Els dies 20, 21, 22, 27, 28 i 29 de desembre, de 17.30 a 20.30 h.
Com m’hi apunto?
Activitat gratuïta
16. Pessebre vivent de Torrelavit
Una de les tradicions més emblemàtiques de Torrelavit és el seu Pessebre Vivent, que fa més de 25 anys que se celebra. Amb més d’un centenar de participants, es recreen de manera única les escenes tradicionals del pessebre. Les diferents representacions es desenvolupen aprofitant l’arquitectura i l’encant dels carrers del Vilet, un dels barris més antics del municipi. A més, els mateixos veïns i veïnes obren les portes de casa seva, transformant els seus espais privats en part del recorregut del pessebre i creant una experiència única per als assistents.
Aquest esdeveniment també té un component solidari, ja que tots els diners recaptats es destinen íntegrament a La Marató de 3Cat, enguany per a la investigació de les malalties respiratòries.
On?
Barri del Vilet
Quan?
25 de desembre, de 18.30 h a 20.30 h.
Com m’hi apunto?
Venda d’entrades a taquilla. Gratuït per a infants fins a 7 anys; a partir de 8 anys, 3 euros