L’1 d’octubre el penedesenc Andrés Torres, president de l’ONG Global Humanitària i xef del restaurant Casanova, es va desplaçar a la capital del Líban, Beirut, per coordinar i efectuar el lliurament d’aliments a centenars de famílies desplaçades a causa dels atacs de l’exèrcit israelià al sud del país. S’hi va estar fins a l’últim dia abans que tanquessin l’aeroport, i va viure una de les nits més violentes des de l’inici de l’agressió. La nit del 5 al 6 d’octubre hi va haver una onada d’atacs massius amb fortes explosions que van sacsejar Beirut amb un dels bombardejos més intensos de l’ofensiva actual de l’exèrcit israelià contra Hezbollah, segons ha catalogat l’Agència Nacional de Notícies libanesa. “Vam viure moments de tensió, mai saps si et pot tocar a tu”, explica. Tot i que assegura que les comunicacions d’allà són molt ràpides “ja ens van advertir que havíem d’estar resguardats”.

Des de fa mesos, milers de persones s’han vist obligades a abandonar casa seva i és per això, que mentre Torres va estar a Beirut, va preparar menjar per a la gent que havia emigrat del sud, i que s’havia desplaçat a la capital caminant durant quatre o cinc dies. “Es trobaven amb una mà al davant i una altra al darrere, ho han hagut de deixar tot”, explica. Durant aquell període van atendre a més de 300 persones, tot i que afirma que allà hi ha un equip permanent de l’ONG que a hores d’ara continua donant racions cada dia. A banda del menjar, també els entreguen mantes i medicaments, ja que, les accions les duen a terme en una zona de religió islàmica i moltes persones dormen a l’exterior de les mesquites on només els homes poden accedir a rentar-se. “Les dones són les que estan en pitjors condicions”, lamenta.

Vint-i-quatre hores més tard d’arribar a Sant Martí Sarroca, va rebre una trucada per dur a terme una acció que feia molts mesos que gestionava i negociava: sobrevolar la franja sud de la zona de Gaza i tirar en paracaigudes 30 tones d’aliments i medicines per a la població més vulnerable mitjançant un avió militar de Jordània. Van arribar a un aeroport secret, van preparar la càrrega i van esperar que l’exèrcit hebreu els donés el senyal per poder sobrevolar part de Gaza. “La sortida del vol estava prevista per les 10 h i no es va produir fins passades les 13 h perquè l’espai aeri no estava controlat”, indica. L’operatiu havia de ser molt ràpid i secret, ja que, havia d’arribar a Khan Yunis, una zona amb un alt risc de patir l’impacte de míssils i bombardejos. “El dispositiu va durar aproximadament tres hores”, explica. Els ciutadans no estaven advertits de l’arribada dels subministraments, però des de l’ONG han garantit que servirà per alimentar moltes famílies durant diverses setmanes. “Continuarem fent algun operatiu més”, conclou Torres.

FER UN COMENTARI