Una cercavila, un llibre, un documental i una exposició en el 75è aniversari de la recuperació del Ball de Diables de Vilanova

0
548
foto: Helena Carbonell.

El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú celebrarà aquest any el 75è aniversari de la recuperació, amb una cercavila amb diables de les diferents èpoques i els cinc vestits que han portat com un dels actes destacats. Serà el 23 de juliol i serà l’última ocasió per veure els vestits pintats per Enric Cristòfol Ricart, que daten de 1947. A més, la cercavila tindrà una part parlada, amb versots de diferents festes majors que diran els diables originals. El Ball de Diables ha remarcat la feina de manteniment i conservació dels vestits que duen a terme l’Ajuntament i el Museu Víctor Balaguer, han fet possible treure’ls de nou al carrer.

La commemoració també inclou l’edició d’un llibre amb versots de tot el període, la realització d’un mural commemoratiu a la ciutat, un documental, una exposició i la recuperació del model de diables noucentista. Tots els actes s’aniran fent al llarg de 2022 i durant el primer trimestre de 2023.

Dins de la celebració destaca també la recuperació del model de diables noucentista, amb la Comparsa de Diables com a màxima expressió. El 13 de febrer es presentarà aquesta Comparsa, en el marc d’una ponència sobre els diables i carnaval, dins del Saló del Carnaval. Hi haurà una segona ponència relacionada amb la Festa Major.

Un altre de les accions per commemorar els 75 anys serà un documental sobre la història dels diables a través de la mirada i les anècdotes de membres històrics del Ball. També es col·locarà una placa commemorativa a la porta del Foment Vilanoví, recordant que els diables van tornar a sortir d’aquesta casa, acompanyats per la Mulassa, el 5 d’agost de 1947.

Com a tancament d’aquest any del 75è aniversari de la recuperació, durant el primer trimestre de 2023 a la Sala es durà a terme una exposició centrada en la part artística dels estris i vestits. La mostra permetrà conèixer detalls i curiositats poc conegudes dels vestits i dels artistes que els han pintat.

Durant l’acte de presentació de la programació prevista, també es va donar a conèixer el logotip commemoratiu, obra del “Topo Bigotudo”,amb un disseny que s’inspira en les anelles de les carretilles. El Topo Bigotudo va guanyar el concurs organitzat pel Ball de Diables, dotat amb 300 euros, i al qual es van presentar una desena de propostes.

FER UN COMENTARI