Tècnics del Parc de Garraf han confirmat la presència de l’eruga barrinadora de les palmeres (Paysandisia archon), una papallona originària d’Amèrica del Sud que ataca diferents espècies de palmàcies i que pot arribar a provocar la seva mort, en una finca situada dins el parc que és propietat de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. L’avís el va donar el mateix personal de la finca, que va alertar als tècnics del parc de l’afectació que patien alguns margallons.
Des que s’ha confirmat la presència de l’eruga en diferents exemplars de margallons (Chamaerops humilis), una de les diferents espècies de palmàcies, endèmica de les regions mediterrànies, el Parc del Garraf, l’Ajuntament i el departament d’Agricultura de la Generalitat, juntament amb investigadors de la Universitat de Lleida i del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, han delimitat el focus i estan treballant en la retirada dels margallons afectats per minimitzar el risc d’expansió d’aquesta plaga exòtica. També es duen a terme prospeccions per detectar més possibles exemplars de margalló afectats i demanen la col·laboració ciutadana per a la detecció precoç de la plaga, per poder-la erradicar just en el moment de la seva arribada, abans que es propagui. L’avís es pot donar al correu electrònic [email protected].
L’eruga barrinadora de les palmeres es va introduir accidentalment a Espanya a través de palmells ornamentals infestats. De colors vistosos, marró clar i amb les ales posteriors de color vermell, negre i blanc, la papallona és de grans dimensions, amb una envergadura alar de 8-10 cm. Es pot veure volant durant el dia des de finals de maig fins a finals de setembre. Les larves són les que entren a la soca del margalló i causen els danys a les plantes, primer menjant-se les fulles tendres i després penetrant al tronc i menjant-se l’ull i matant el peu de margalló. Es pot detectar pels forats que deixa a les fulles, circulars i simètrics, o per la presència de serradures i melassa a la part exterior del tronc.